Σε κλίμα σεβασμού και ιστορικής ευθύνης, πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 111 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.

Κεντρικός άξονας των δράσεων είναι οι πολιτικές εκδηλώσεις, οι επιμνημόσυνες δεήσεις, οι καταθέσεις στεφάνων και οι πορείες μνήμης, που αποτυπώνουν τη διαχρονική ανάγκη διατήρησης της ιστορικής αλήθειας και απόδοσης τιμής στα θύματα.

Στην Αθήνα, η κεντρική πολιτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2026 στο Ωδείο Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Νωρίτερα, την Παρασκευή 24 Απριλίου, θα τελεστεί δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 19 Απριλίου με την κεντρική πολιτική εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία και καταθέσεις στεφάνων. Στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας.

Παράλληλα, εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, με τελετές και επιμνημόσυνες δεήσεις στους αρμενικούς ναούς, ενώ ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα κατέχουν και δράσεις κοινωνικής προσφοράς, όπως αιμοδοσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, με πρωτοβουλία αρμενικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώνεται επίσης ποδηλατοδρομία 200 χιλιομέτρων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ενημερωτικά περίπτερα της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η 24η Απριλίου αποτελεί την ημέρα-ορόσημο για τη μνήμη της Γενοκτονίας, καθώς το 1915 το καθεστώς των Νεοτούρκων έθεσε σε εφαρμογή το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των Αρμενίων. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα από σφαγές, εκτοπισμούς και πορείες θανάτου, σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία, καθιερώνοντας το 1996 την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης, τιμώντας τα θύματα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται να υπενθυμίσουν ότι η μνήμη δεν είναι απλώς τελετουργία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι στην ιστορία. Ένα διαρκές αίτημα για δικαιοσύνη και αναγνώριση, που παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Το άρθρο 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

Share.

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.

Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.

Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Leave A Reply

Exit mobile version