Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Χατζηβασιλείου στο Freedom Forum στη Θεσσαλονίκη: Η ρητορική των άκρων υπονομεύει τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή

21 Ιουνίου, 2026

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα θα φορολογήσει την… υπερπολυτελή διαβίωση, σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα – Τι ανέφερε ο Χάρης Αθανασιάδης (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Φυλλορροούν” οι στενοί συνεργάτες του Δούκα: Ο Πρωτόπαπας και οι αντιδήμαρχοι που κρατάνε αποστάσεις

21 Ιουνίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΚΟΣΜΟΣ»Δάφνη Γώγου στον RV: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας» (audio)
ΚΟΣΜΟΣ

Δάφνη Γώγου στον RV: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας» (audio)

hellasvoiceBy hellasvoice21 Μαρτίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί αποφασιστικά προς μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, υπό το βάρος των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ανέδειξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, Δάφνη Γώγου, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, στην εκπομπή «Πρωινό Xpress» του Real Voice 99,5.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη σημασία της παρουσίας των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας. Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο, γεγονός που – όπως τόνισε – σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Μήνυμα ευρωπαϊκής κινητοποίησης

Η κ. Γώγου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την κινητοποίηση που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημείωσε, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου στην Πάφο, αλλά και η στήριξη από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αποτυπώνουν μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει τόσο συμβολικό όσο και πρακτικό χαρακτήρα, καθώς στόχος είναι να δοθεί άμεσα ένα μήνυμα ασφάλειας προς τους πολίτες της περιοχής. Η ίδια επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά περιφερειακής σύρραξης, με περισσότερα από δεκαπέντε κράτη να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στις εξελίξεις.

Το άρθρο 42.7 και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον κράτους μέλους, τα υπόλοιπα κράτη υποχρεούνται να παράσχουν βοήθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η διάταξη αυτή δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλαίσιο εφαρμογής.

«Η συμβολική σημασία του άρθρου είναι μεγάλη, αλλά τα επιχειρησιακά του στοιχεία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η διάταξη έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, από τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015. Για τους Ευρωπαίους φεντεραλιστές, η ενεργοποίηση τέτοιων μηχανισμών αποτελεί βασικό βήμα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής κοινής πολιτικής άμυνας.

Η Ευρώπη απέναντι σε έναν «ασύμμετρο πόλεμο»

Η κ. Γώγου περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως έναν «ασύμμετρο πόλεμο», με πολλαπλά μέτωπα και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι οι εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μετά τις εντάσεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αβεβαιότητες γύρω από το μέλλον της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

«Για δεκαετίες η ευρωπαϊκή άμυνα βρισκόταν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της», υπογράμμισε.

Το ζήτημα του διεθνούς δικαίου

Αναφερόμενη στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί έμπρακτα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να διαμορφώσει σαφείς πολιτικές «κόκκινες γραμμές».

Όπως σημείωσε, «δεν μπορείς να βομβαρδίζεις ένα τρίτο κράτος και να εξοντώνεις την πολιτική του ηγεσία, όσο αυταρχικό κι αν είναι το καθεστώς του». Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για πρακτικές που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

«Η Ευρώπη θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσει ότι υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές και ότι σε αυτές οφείλει να σταθεί με σαφήνεια», τόνισε.

Η Κύπρος στο επίκεντρο της κρίσης

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στον ρόλο της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στο γεωπολιτικό επίκεντρο των εξελίξεων.

Η κ. Γώγου υπογράμμισε ότι, παρότι οι πρόσφατες απειλές δεν στόχευαν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία, οι βρετανικές βάσεις στο νησί αποτελούν στρατηγικούς κόμβους για τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων.

«Το βασικό ζήτημα είναι η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν δίπλα σε αυτές τις βάσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η προστασία των ενεργειακών υποδομών και η σταθερότητα της περιοχής αποτελούν άμεσες ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Προς μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας

Κλείνοντας, η κ. Γώγου τόνισε ότι η συζήτηση για μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή άμυνα έχει πλέον επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται βρίσκεται ακόμη και η δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης του ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μια πραγματική κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας», κατέληξε.

Real Voice · ΔΑΦΝΗ ΓΩΓΟΥ – 10.03.2026

The post Δάφνη Γώγου στον RV: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας» (audio) first appeared on Real Voice 99.5.

ΠΗΓΗ: Read More | realvoice995.gr

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Τουρκία: Επεισόδια με δακρυγόνα σε κινητοποιήσεις απεργών ανθρακωρύχων στην Άγκυρα – Αμετακίνητοι στα αιτήματα οι εργαζόμενοι

24 Απριλίου, 2026

Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με εργαλεία του παρελθόντος

24 Απριλίου, 2026

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πρόβλεψη για «σφιχτή» αγορά LNG μέχρι το 2027 ως συνέπεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή

24 Απριλίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου στο Freedom Forum στη Θεσσαλονίκη: Η ρητορική των άκρων υπονομεύει τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή

By hellasvoice21 Ιουνίου, 20260

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, σημειώνοντας ότι “ο κόσμος…

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα θα φορολογήσει την… υπερπολυτελή διαβίωση, σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα – Τι ανέφερε ο Χάρης Αθανασιάδης (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Φυλλορροούν” οι στενοί συνεργάτες του Δούκα: Ο Πρωτόπαπας και οι αντιδήμαρχοι που κρατάνε αποστάσεις

21 Ιουνίου, 2026

Η “σκληρή γραμμή” Τσίπρα για παραίτηση από τη βουλευτική έδρα όσων ενδιαφέρονται να συμπορευτούν μαζί του και ο “κομιστής” της επιθυμίας του

21 Ιουνίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Χατζηβασιλείου στο Freedom Forum στη Θεσσαλονίκη: Η ρητορική των άκρων υπονομεύει τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή
  • Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα θα φορολογήσει την… υπερπολυτελή διαβίωση, σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα – Τι ανέφερε ο Χάρης Αθανασιάδης (Βίντεο)
  • “Φυλλορροούν” οι στενοί συνεργάτες του Δούκα: Ο Πρωτόπαπας και οι αντιδήμαρχοι που κρατάνε αποστάσεις
  • Η “σκληρή γραμμή” Τσίπρα για παραίτηση από τη βουλευτική έδρα όσων ενδιαφέρονται να συμπορευτούν μαζί του και ο “κομιστής” της επιθυμίας του
  • H απουσία Κασιμάτη από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η αναμενόμενη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Χατζηβασιλείου στο Freedom Forum στη Θεσσαλονίκη: Η ρητορική των άκρων υπονομεύει τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή

21 Ιουνίου, 2026

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα θα φορολογήσει την… υπερπολυτελή διαβίωση, σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα – Τι ανέφερε ο Χάρης Αθανασιάδης (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Φυλλορροούν” οι στενοί συνεργάτες του Δούκα: Ο Πρωτόπαπας και οι αντιδήμαρχοι που κρατάνε αποστάσεις

21 Ιουνίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026320 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202682 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.