Σύμφωνα με δημοσίευμα του realvoice995.gr Read More
Η απομονωμένη χώρα έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται πολλές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ένα βασικό βήμα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, εκτιμούν από την πλευρά τους Νοτιοκορεάτες ειδικοί.
Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «σοβαρές» προόδους στην ικανότητά της να παράγει πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ).
Η απομονωμένη χώρα έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται πολλές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ένα βασικό βήμα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών, εκτιμούν από την πλευρά τους Νοτιοκορεάτες ειδικοί.
Μεταξύ αυτών οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν, την οποία είχε θέσει εκτός λειτουργίας η Πιονγκγιάνγκ έπειτα από συνομιλίες και επανενεργοποίησε το 2021.
«Κατά τη διάρκεια των περιοδικών αξιολογήσεών μας, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μια ταχεία αύξηση της δραστηριότητας» στο Γιονγκμπιόν, δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.
Η ΙΑΕΑ έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση των εργασιών στη μονάδα επανεπεξεργασίας και στον αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος της εγκατάστασης αυτής, καθώς και την έναρξη λειτουργίας άλλων εγκαταστάσεων, πρόσθεσε ο Γκρόσι.
«Όλα αυτά καταδεικνύουν μια πολύ σοβαρή ενίσχυση των ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας στον τομέα παραγωγής πυρηνικών όπλων, που εκτιμώνται πλέον σε μερικές δεκάδες κεφαλές», σημείωσε.
Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα, η οποία πραγματοποίησε μια πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006, σειρά κυρώσεων λόγω των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, με την Πιονγκγιάνγκ να απαγορεύει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις το 2009.
Ο Γκρόσι δήλωσε επίσης ότι η ΙΑΕΑ έχει παρατηρήσει την κατασκευή «μιας νέας εγκατάστασης αντίστοιχης με την εγκατάσταση εμπλουτισμού της Γιονγκμπιόν», αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί» τυχόν αύξηση της παραγωγής χωρίς να επιθεωρηθεί η εγκατάσταση.
Παρά ταύτα, ο Γκρόσι υπογράμμισε ότι «θεωρούμε, παρατηρώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ικανότητας εμπλουτισμού της Βόρειας Κορέας».
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα του δεν θα αποκηρύξει ποτέ το πυρηνικό της καθεστώς και ότι η ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου είναι «εντελώς δικαιολογημένη».
Read MoreΔιαβάστε Περισσότερα στην Πηγή: real.gr
The post ΙΑΕΑ: Σοβαρή πρόοδος στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να παράγει πυρηνικά όπλα first appeared on Real Voice 99.5.
Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ: Read More | realvoice995.gr

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.