
Το ακόλουθο άρθρο προέρχεται από τον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr:
Διδυμότειχο: Με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμήθηκε στο Διδυμότειχο η 573η επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «Παλαιολογείων», που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.
Το πρωί της 29ης Μαΐου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, καθώς και των υπερασπιστών της Βασιλεύουσας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.
Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων ενώπιον του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού. Στεφάνια κατέθεσαν ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας, υποστράτηγος Παντελής Βασιλειάδης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου, εντός του Κάστρου του Διδυμοτείχου, με φιλολογική και πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Άλωσης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και ιστορικός Σταύρος Παπαθανάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με αφορμή τα ιστορικά λόγια του τελευταίου αυτοκράτορα προς τον Μωάμεθ Β΄: «…κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν…».
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» και η Φιλαρμονική της XVI Μεραρχίας, παρουσιάζοντας μουσικές αφιερωμένες στην Κωνσταντινούπολη και τη βυζαντινή παράδοση.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πιστών.
Το Διδυμότειχο διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τη δυναστεία των Παλαιολόγων, καθώς εκεί γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1332 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος, παππούς του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου. Επιπλέον, στην πόλη στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός, ενώ ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ που κοσμεί σήμερα το Διδυμότειχο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου και δαπάνη της τοπικής Μητρόπολης.
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ
Το άρθρο Το Διδυμότειχο τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr από τον Newsroom. Η πλειοψηφία των κειμένων αποτελεί πρωτογενές περιεχόμενο ή φέρει επιμέλεια από τη συντακτική ομάδα. © Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read More | www.vimaorthodoxias.gr

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.
