Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr

Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιουβάλ Άμπραχαμ ανακοίνωσε ότι το ντοκιμαντέρ «NAZA», που καταγράφει μαρτυρίες και καταγγελίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, θα διατεθεί δωρεάν στο διαδίκτυο, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Όπως ανέφερε, η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο, τη συν-σκηνοθέτιδα Ρέιτσελ και την εφημερίδα The Guardian, ενώ η διαδικτυακή κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο, στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία.
Παράλληλα, οι δημιουργοί έχουν προσφέρει το ντοκιμαντέρ δωρεάν σε αρκετούς ισραηλινούς κινηματογράφους, προκειμένου να προβληθεί και στο Ισραήλ, παράλληλα με τη διεθνή διανομή του.
Ο Άμπραχαμ χαρακτήρισε την απόφαση των κινηματογράφων να το προβάλλουν «θαρραλέα», επικαλούμενος πιέσεις και απειλές που, όπως υποστηρίζει, έχουν στόχο να εμποδίσουν την κυκλοφορία του.
Τι καταγράφει το ντοκιμαντέρ
Το «NAZA» βασίζεται σε τρία χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας και σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με 24 Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι μαρτυρίες αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής, επιθέσεις σε κατοικίες, καταστροφές υποδομών και πυροβολισμούς κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων.
Ο Άμπραχαμ υποστηρίζει ότι οι μαρτυρίες ελέγχθηκαν και διασταυρώθηκαν από τους δημιουργούς. Οι σχετικές καταγγελίες αποτελούν τους ισχυρισμούς των δημιουργών και των στρατιωτών που παραχώρησαν τις συνεντεύξεις.
«Η δημοσιογραφία δεν είναι προδοσία. Η κριτική δεν είναι προδοσία», έγραψε ο Άμπραχαμ, καλώντας και άλλους στρατιώτες που έχουν γίνει μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών να μιλήσουν δημόσια.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι η αναγνώριση όσων συνέβησαν στη Γάζα δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, την οποία χαρακτήρισε αποτρόπαιη και αδικαιολόγητη.
Αντιδράσεις στο Ισραήλ
Η ανακοίνωση για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ο υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει από τον επικεφαλής της Σιν Μπετ να διερευνήσει τους δημιουργούς του «NAZA».
Από την πλευρά της, η Χαμάς έχει καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οργανισμούς του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εξετάσουν τις μαρτυρίες του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο ερευνών για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαρτυρίες ενισχύουν τις κατηγορίες της περί γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης σε βάρος του Ισραήλ, κατηγορίες που οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα απορρίψει.
Ο Άμπραχαμ δήλωσε ότι οι απειλές που, όπως λέει, έχει δεχθεί μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ δεν πρόκειται να τον αποτρέψουν από το να επιστρέψει στο Ισραήλ και να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του δουλειά.
Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read More

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.
