Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Τζένη Μπότση: Το ξεχωριστό 3ήμερο με την κόρη της στην Τζια – «Δεν είσαι η καλύτερή μου φίλη, είσαι η καλύτερη μαμά»

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Λιμάνι Πειραιά: Απέπλευσε το «Νήσος Ρόδος» μετά την αποκατάσταση βλάβης στον καταπέλτη

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Χόλιγουντ: Αντικαταστάθηκε το αστέρι της Ντόλι Πάρτον που είχε βανδαλιστεί μετά τον θάνατό της

6 Σεπτεμβρίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ»Στο Τελ Αβίβ οι υπογραφές για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» – Η Ελλάδα αποκτά πολυεπίπεδο αμυντικό θόλο
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στο Τελ Αβίβ οι υπογραφές για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» – Η Ελλάδα αποκτά πολυεπίπεδο αμυντικό θόλο

hellasvoiceBy hellasvoice30 Αυγούστου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στο στάδιο της υλοποίησης περνά ένα από τα σημαντικότερα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, με την υπογραφή των συμφωνιών για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας της χώρας.

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Οι συμφωνίες έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 στο Τελ Αβίβ, περίπου έναν μήνα μετά την έγκριση του προγράμματος από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ από ισραηλινής πλευράς θα συμμετάσχει η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Στις συμφωνίες θα εμπλέκονται επίσης οι αρμόδιοι αμυντικοί φορείς και οι ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επάλληλοι θόλοι σε ολόκληρη την επικράτεια

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο οπλικό σύστημα, αλλά ένα ενιαίο δίκτυο εντοπισμού, αξιολόγησης και αντιμετώπισης διαφορετικών απειλών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία επάλληλων αντιαεροπορικών, αντιβαλλιστικών και αντι-drone θόλων πάνω από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Τα επιμέρους συστήματα θα συνδέονται μέσω μιας κοινής αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου, η οποία θα συλλέγει πληροφορίες από αισθητήρες, ραντάρ και άλλες πηγές, θα αξιολογεί τις απειλές και θα επιλέγει το καταλληλότερο μέσο για την αντιμετώπισή τους.

Πρόκειται για τη μετάβαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μοντέλο C5ISRT, το οποίο συνδυάζει διοίκηση, έλεγχο, υπολογιστική ισχύ, επικοινωνίες, κυβερνοχώρο, πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση και στοχοποίηση.

Πάνω από 3 δισ. ευρώ – Παράδοση σε στάδια

Ο Νίκος Δένδιας έχει διευκρινίσει ότι το συνολικό κόστος των αντιαεροπορικών συστημάτων «υπερβαίνει κατά ελάχιστα τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η πλήρης επιχειρησιακή ανάπτυξη της «Ασπίδας του Αχιλλέα» προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 35 μήνες. Ωστόσο, τα συστήματα δεν θα παραδοθούν όλα ταυτόχρονα. Η ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιείται σταδιακά, ώστε οι πρώτες δυνατότητες του νέου θόλου να μπορούν να αξιοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση ολόκληρου του προγράμματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόβλεψη για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό άνω του 25%, που αντιστοιχεί σε έργο αξίας μεγαλύτερης των 700 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά έχει θέσει επίσης ως απαράβατο όρο την απόκτηση του πηγαίου κώδικα του συστήματος διοίκησης και ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην αρχιτεκτονική, να προσαρμόζουν και να εξελίσσουν το σύστημα χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ξένο κατασκευαστή.

Απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 23 Ιουλίου 2026, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων της «Ατζέντας 2030».

Με την υπογραφή των συμφωνιών στο Τελ Αβίβ, η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούν σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας των τελευταίων ετών. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την ελληνική αεράμυνα, παρέχοντας προστασία όχι μόνο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και στις πόλεις, στις ενεργειακές υποδομές, στα δίκτυα επικοινωνιών και σε άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Σαξονία-Άνχαλτ: Η κάλπη που μπορεί να αλλάξει τη Γερμανία

5 Σεπτεμβρίου, 2026

Ο Μπάρακ έσπευσε να «ξεπλύνει» την Άγκυρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

5 Σεπτεμβρίου, 2026

Δένδιας για την τραγωδία στην Τανάγρα: «Βαθύτατη θλίψη για την απώλεια των δύο πιλότων»

5 Σεπτεμβρίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
LIFESTYLE

Τζένη Μπότση: Το ξεχωριστό 3ήμερο με την κόρη της στην Τζια – «Δεν είσαι η καλύτερή μου φίλη, είσαι η καλύτερη μαμά»

By hellasvoice6 Σεπτεμβρίου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbeast.gr ​Η Τζένη Μπότση αποφάσισε να κλείσει το φετινό καλοκαίρι με…

Λιμάνι Πειραιά: Απέπλευσε το «Νήσος Ρόδος» μετά την αποκατάσταση βλάβης στον καταπέλτη

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Χόλιγουντ: Αντικαταστάθηκε το αστέρι της Ντόλι Πάρτον που είχε βανδαλιστεί μετά τον θάνατό της

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Νίκολιτς: «Στο δρόμο της επιστροφής ο Κουτέσα»

6 Σεπτεμβρίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Τζένη Μπότση: Το ξεχωριστό 3ήμερο με την κόρη της στην Τζια – «Δεν είσαι η καλύτερή μου φίλη, είσαι η καλύτερη μαμά»
  • Λιμάνι Πειραιά: Απέπλευσε το «Νήσος Ρόδος» μετά την αποκατάσταση βλάβης στον καταπέλτη
  • Χόλιγουντ: Αντικαταστάθηκε το αστέρι της Ντόλι Πάρτον που είχε βανδαλιστεί μετά τον θάνατό της
  • Νίκολιτς: «Στο δρόμο της επιστροφής ο Κουτέσα»
  • Κατερίνα Καινούργιου: Το Παρίσι το ήξερα, αλλά το Παρίσι μαζί σας, το γνώρισα για πρώτη φορά

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Τζένη Μπότση: Το ξεχωριστό 3ήμερο με την κόρη της στην Τζια – «Δεν είσαι η καλύτερή μου φίλη, είσαι η καλύτερη μαμά»

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Λιμάνι Πειραιά: Απέπλευσε το «Νήσος Ρόδος» μετά την αποκατάσταση βλάβης στον καταπέλτη

6 Σεπτεμβρίου, 2026

Χόλιγουντ: Αντικαταστάθηκε το αστέρι της Ντόλι Πάρτον που είχε βανδαλιστεί μετά τον θάνατό της

6 Σεπτεμβρίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026577 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026323 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202686 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.