Το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ: “ΗΠΑ και Ισραήλ παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός”, αναφέρει η Τεχεράνη – Διαψεύδει ο Βανς (Βίντεο)

Το ιρανικό στρατιωτικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ αποτελεί «το πρώτο βήμα» της αντίδρασης της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που, όπως αναφέρει, συνεχιστούν οι επιθέσεις

Σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προχωρά το Ιράν, καθώς το Μεικτό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, επικαλούμενο παραβιάσεις της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την απόφαση ως απάντηση στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλες πλευρές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο σχετικό μνημόνιο κατανόησης.

«Ανακοινώνεται δια της παρούσης ότι το Στενό του Ορμούζ θα κλείσει για την ναυσιπλοΐα (…) αυτό το πρώτο μέτρο αποτελεί απάντηση στην παραβίαση των δεσμεύσεων του εχθρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση. «Αν η επίθεση συνεχισθεί, άλλα μέτρα θα σχεδιασθούν και θα εφαρμοσθούν για να πεισθεί ο εχθρός να σεβασθεί τις υποχρεώσεις του», αναφέρει η Τεχεράνη στην ανακοίνωσή της. H εξέλιξη προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

 

Ανταλλαγή πυρών στο Λίβανο

Σε νέα ένταση οδηγείται η κατάσταση στον νότιο Λίβανο, παρά την ανακοίνωση συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι απάντησε σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερα από 50 βλήματα κατά ισραηλινών στρατιωτών στον νότιο Λίβανο, με την Τσαχάλ να δηλώνει ότι πλήττει στόχους της φιλοϊρανικής οργάνωσης ως απάντηση.

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή, γεγονός που εντείνει περαιτέρω την ανησυχία για την αντοχή της εκεχειρίας. Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, ο βουλευτής Χάσαν Φαντλαλάχ υποστήριξε, ότι η οργάνωση έχει δικαίωμα να απαντά στις ισραηλινές επιθέσεις. Όπως ανέφερε, για τη Χεζμπολάχ το κρίσιμο ζήτημα είναι το Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως την κατάπαυση του πυρός και να μην επιχειρεί νέες επιθέσεις ή καταλήψεις θέσεων στον Λίβανο.

Η ανταλλαγή πυρών καταγράφεται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Διαψεύδει ο Βανς

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στο Fox News ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» πως τα Στενά του Ορμούζ έχουν κλείσει, απαντώντας στις ιρανικές αναφορές περί νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου έρχονται στον απόηχο ισχυρισμών από το Ιράν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν μπλοκάρει εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ, μια από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς για τη διεθνή διακίνηση πετρελαίου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Τζέι Ντι Βανς σε συνέντευξή του στο Fox News, η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» πως η στρατηγική δίοδος έχει πράγματι κλείσει. Ανταλλαγή πυρών στον Λίβανο: Το Ισραήλ βομβαρδίζει, η Χεζμπολάχ δηλώνει «έχουμε δικαίωμα να απαντάμε».

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τα πλοία να μην προσεγγίζουν στο Ορμούζ

Το σώμα των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ έκλεισαν για την κυκλοφορία όλων των πλοίων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στον Λίβανο και της παραβίασης των δεσμεύσεων των ΗΠΑ

Με την ανακοίνωση προειδοποιούνται τα πλοία να μην προσεγγίζουν στο Ορμούζ, διαφορετικά η ασφάλειά τους θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αντιπροσωπεία του Ιράν στην Ελβετία – Για συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας θα μεταβεί σύντομα στην Ελβετία για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Εκεί, η ιρανική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει «να παρακολουθήσει την πορεία και να απαιτήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Fars.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/diethni/article/1748958/to-iran-ekleise-ta-stena-tou-ormouz-ipa-kai-israil-paraviasan-tin-katapausi-tou-puros-anaferei-i-teherani/

Το άρθρο Το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ: “ΗΠΑ και Ισραήλ παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός”, αναφέρει η Τεχεράνη – Διαψεύδει ο Βανς (Βίντεο) εμφανίστηκε πρώτα στο Ειδήσεις 24/7 , άμεσα και καθαρά.

Share.

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Leave A Reply

Exit mobile version