Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

10 Αυγούστου, 2026

Ρούνεϊ: «Η παρακμή της Γιουνάιτεντ και ο… Κριστιάνο!»

10 Αυγούστου, 2026

ΑΕΚ: Πρόταση της Ιντερνασιονάλ για Ελίασον

10 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»10 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Λαυρέντιος Αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

10 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Λαυρέντιος Αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος

hellasvoiceBy hellasvoice10 Αυγούστου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το ακόλουθο άρθρο προέρχεται από τον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr:

Γιορτή σήμερα: Τη μνήμη των Αγίων Λαυρεντίου, Ξύστου και Ιππολύτου τιμά σήμερα, 10 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Ο Αρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της.

Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β’, που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.

Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους.

Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «όπου ούτε σης ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, στ’ 20).

Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.

Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.

Εορτολόγιο: Ήρων, Ηρωνία, Ηρώ Λαυρέντιος, Λαυρέντης, Λαυρεντία, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, Λαυρεντίνα Ιππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τῷ θείῳ Πνεύματι, καταυγαζόμενος, ὡς ἄνθραξ ἔφλεξας, πλάνης τὴν ἄκανθαν, Ἀρχιδιάκονε Χριστοῦ, Λαυρέντιε Ἀθλοφόρε, ὅθεν ὡς θυμίαμα, λογικὸν ὁλοκαύτωσαι, τῷ σὲ μεγαλύναντι, τῷ πυρὶ τελειούμενος, διό τούς σὲ τιμώντας θεόφρον, σκέπε ἐκ πάσης ἐπήρειας.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Πυρὶ θεϊκῷ, φλεχθεὶς τὴν καρδίαν σου, τὸ πῦρ τῶν παθῶν, εἰς τέλος ἀπετέφρωσας, ἀθλητῶν ἑδραίωμα, θεοφόρε Μάρτυς Λαυρέντιε, καὶ ἀθλών ἐβόας πιστῶς, Οὐδὲν με χωρίσει τῆς ἀγάπης Χριστοῦ.

Ὁ Οἶκος
Τὸν διαλάμψαντα ὡς φωστῆρα ἀπλανῆ ἐν τῷ κόσμω, συνελθόντες πιστοί, ἐν ᾠδαῖς ᾀσμάτων τιμήσωμεν, Λαυρέντιον τὸν ἀθλοφόρον, καὶ μύστην τῶν ἀπορρήτων, ὅπως ταῖς αὐτοῦ πρεσβείαις, ῥυσθῶμεν πταισμάτων δεινῶν, τοῦ νοῦ δὲ πᾶσαν κηλῖδα καθαρθέντες, κατίδωμεν Χριστόν, τὸν τοῦτον ὑπερδοξάσαντα, κραταιῶς ἐναθλοῦντα καὶ λέγοντα· Οὐδεὶς με χωρίσει τῆς ἀγάπης Χριστοῦ.

Το άρθρο 10 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα: Άγιοι Λαυρέντιος Αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr από τον Newsroom. Η πλειοψηφία των κειμένων αποτελεί πρωτογενές περιεχόμενο ή φέρει επιμέλεια από τη συντακτική ομάδα. © Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read More | www.vimaorthodoxias.gr

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Μητροπολίτης Βεροίας: Η Παναγία μπορεί να χαρίζει και σε εμάς το φως που την περιβάλλει

9 Αυγούστου, 2026

Όταν η Παναγία εμφανίστηκε στον Δημήτριο Παναγόπουλο

9 Αυγούστου, 2026

Ι.Μ.ΚΥΘΗΡΩΝ: Το ασφαλές αισθητήριο του ποιμνίου

9 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
LIFESTYLE

Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

By hellasvoice10 Αυγούστου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbeast.gr ​Με ένα μαύρο ολόσωμο μαγιό πόζαρε η Σίσσυ Χρηστίδου σε…

Ρούνεϊ: «Η παρακμή της Γιουνάιτεντ και ο… Κριστιάνο!»

10 Αυγούστου, 2026

ΑΕΚ: Πρόταση της Ιντερνασιονάλ για Ελίασον

10 Αυγούστου, 2026

Αφαιρέθηκαν τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ από βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

10 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
  • Ρούνεϊ: «Η παρακμή της Γιουνάιτεντ και ο… Κριστιάνο!»
  • ΑΕΚ: Πρόταση της Ιντερνασιονάλ για Ελίασον
  • Αφαιρέθηκαν τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ από βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ
  • Σκιάθος: Μια ανάσα από τα αεροπλάνα για μια φωτογραφία – Τι είναι το φαινόμενο jet blast (vid)

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Η Σίσσυ Χρηστίδου απολαμβάνει τις διακοπές της στα Χανιά – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

10 Αυγούστου, 2026

Ρούνεϊ: «Η παρακμή της Γιουνάιτεντ και ο… Κριστιάνο!»

10 Αυγούστου, 2026

ΑΕΚ: Πρόταση της Ιντερνασιονάλ για Ελίασον

10 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026574 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026322 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.