Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Νίκος Μιχαηλίδης: «Ο Πόντος δεν είναι μόνο το χθες! Είναι γλώσσα, μνήμη, λύρα, εργασία, παιδεία, έρευνα και μέλλον – Συγκινούμαι όταν παίζω ποντιακή λύρα»
PONTOSVOICE

Νίκος Μιχαηλίδης: «Ο Πόντος δεν είναι μόνο το χθες! Είναι γλώσσα, μνήμη, λύρα, εργασία, παιδεία, έρευνα και μέλλον – Συγκινούμαι όταν παίζω ποντιακή λύρα»

hellasvoiceBy hellasvoice27 Απριλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια6 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο Πόντος δεν είναι μόνο νοσταλγία. Δεν είναι μόνο μνημόσυνο. Δεν είναι μόνο χορός, τραγούδι και επέτειος. Είναι μνήμη, γλώσσα, ταυτότητα, πόνος, δημιουργία και ευθύνη. Αυτό ανέδειξε με ιδιαίτερη καθαρότητα ο Δρ. Ανθρωπολογίας Νίκος Μιχαηλίδης στη συνέντευξή του στον Χρήστο Κωνσταντινίδη για το International Institute of Strategy.

Ο Νίκος Μιχαηλίδης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου του Ποντιακού Ελληνισμού. Με ρίζες από την Παύρα και τη Σεβάστεια του Πόντου, μεγάλωσε μέσα στους ποντιακούς συλλόγους, έμαθε από μικρός ποντιακή λύρα, έζησε τη μουσική ως καθημερινή αναπνοή και αργότερα ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία που τον οδήγησε μέχρι το Πρίνστον. Εκεί μελέτησε την αναγέννηση ταυτοτήτων στη σύγχρονη Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποντιακή ταυτότητα.

Στη συνέντευξη, ο Μιχαηλίδης μίλησε για τον Πόντο με τρόπο βαθιά βιωματικό αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Για τον ίδιο, ο Πόντος σημαίνει πρώτα απ’ όλα τη μνήμη μιας ιστορικής πατρίδας. Έναν τόπο όπου ελληνικές κοινότητες έζησαν επί αιώνες, δημιούργησαν έναν σπουδαίο ελληνορθόδοξο πολιτισμό και άφησαν ανεξίτηλα ίχνη, ακόμη και μετά τη Γενοκτονία και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όμως ο Πόντος δεν είναι μόνο το χθες. Είναι και το σήμερα. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Τραπεζούντας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μιλούν τη διάλεκτο που οι ίδιοι ονομάζουν Ρωμαίικα και εμείς συχνά λέμε ποντιακά. Ο Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν επικοινωνία, συνεργασία και σχέση με τους Ποντίους της Ελλάδας. Διατηρούν, λόγω της γλωσσικής τους ελληνικότητας, στοιχεία ενός πολιτισμού που παρά τις πιέσεις δεν έσβησε.

Με ιδιαίτερη προσοχή μίλησε για τα ίχνη ελληνικής και ρωμαίικης συνείδησης στον σημερινό Πόντο. Όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται ή γνωρίζουν την ελληνική τους καταγωγή. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που στρέφονται στην Ορθοδοξία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει οι Πόντιοι της Ελλάδας να ζητούν από αυτούς τους ανθρώπους πράξεις δημόσιας έκθεσης. Ζουν σε ένα κράτος όπου ο φόβος, η προπαγάνδα και η καταστολή εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η αναφορά του στην Αγία Σοφία ήταν χαρακτηριστική. Για τους δύο Έλληνες που άνοιξαν σημαία μέσα στο μνημείο, ο Μιχαηλίδης τόνισε ότι η φυλάκισή τους από τις τουρκικές αρχές ήταν υπερβολική. Την ίδια στιγμή, όμως, ξεκαθάρισε ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν την ιστορική αλήθεια. Αντιθέτως, προσφέρουν στην τουρκική προπαγάνδα μια ευκαιρία να παρουσιάσει τους Έλληνες ως δήθεν επεκτατικούς.

Στον αντίποδα, θύμισε ότι κάθε 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Τούρκοι επισκέπτες έρχονται στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουν σημαίες του Κεμάλ και φωνάζουν συνθήματα όπως «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ». Μια πρακτική που χαρακτήρισε επιθετική και φασίζουσα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στη Γενοκτονία. Ο Νίκος Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η διεθνής αναγνώριση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σοβαρή δουλειά, τεκμηρίωση, έρευνα, πολιτική βούληση και διεθνείς συμμαχίες. Θύμισε ότι το ποντιακό κίνημα ήταν εκείνο που έσπασε τη σιωπή, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και μετά, όταν το θέμα ήταν ακόμη παραμελημένο ακόμη και μέσα στην Ελλάδα.

Επεσήμανε επίσης ότι η Γενοκτονία δεν είναι μόνο μια τελετουργική υπόθεση μνήμης. Είναι ζήτημα πολιτικής κουλτούρας. Αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει τα εγκλήματά της, δεν μπορεί να αλλάξει. Και αν δεν αλλάξει, θα συνεχίσει να αναπαράγει βία απέναντι σε κάθε διαφορετική ταυτότητα — στους Κούρδους, στους Έλληνες, στους Αρμενίους, στους Ασσυρίους και σε κάθε λαό που δεν χωρά στο κρατικό της αφήγημα.

Μεγάλη συγκίνηση είχε η αναφορά του στην ποντιακή λύρα. Ο Μιχαηλίδης περιέγραψε πώς, ως έφηβος, άκουγε λύρα πριν κοιμηθεί και ξυπνούσε συνεχίζοντας να ακούει την άλλη πλευρά της κασέτας. Η λύρα δεν ήταν για εκείνον απλώς μουσικό όργανο. Ήταν μνήμη, οικογένεια, σύλλογος, ταυτότητα, καθημερινότητα.

Μεγάλωσε στον σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης και αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε το Ακρίτες Radio 102,3 στη δεκαετία του ’90, ως κομμάτι μιας πολιτιστικής και πολιτικής αναγέννησης του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μιλώντας για την ποντιακή μουσική, υπογράμμισε ότι η παράδοση δεν είναι νεκρό μουσείο. Εξελίσσεται. Όμως προειδοποίησε απέναντι στην εμπορευματοποίηση και στην αντίληψη ότι η λύρα είναι απλώς εργαλείο διασκέδασης. Για τον ίδιο, η λύρα είναι σύμβολο μνήμης, ταυτότητας, γενεών και ιστορίας.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του στην Τουρκία, όπου η αλλοίωση της ποντιακής μουσικής είχε πολιτικό χαρακτήρα. Το τουρκικό κράτος πήρε ποντιακές μελωδίες, άλλαξε τη γλώσσα, τις έντυσε με τουρκικούς στίχους και προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως «μουσική της Μαύρης Θάλασσας». Το ίδιο έγινε και με κουρδικά, αρμενικά και λαζικά τραγούδια. Η μουσική, όπως είπε, έγινε πεδίο ιδιοποίησης και εθνικής ομογενοποίησης.

Η συνέντευξη άνοιξε και το κεφάλαιο του Κουρδικού, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες του Μιχαηλίδη στην Κωνσταντινούπολη. Περιέγραψε απεργίες πείνας, καταστολή, κουρδικές γειτονιές, ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα μειονοτικά τους δικαιώματα. Αυτή η εμπειρία, όπως είπε, τον σημάδεψε και του έδειξε τι σημαίνει τουρκικό κράτος, αλλά και τι σημαίνει αντίσταση.

Στο τέλος, ο Νίκος Μιχαηλίδης μίλησε για το τι λείπει σήμερα από τη συζήτηση γύρω από τον Πόντο. Όπως είπε, λείπει η σύνδεση της ποντιακής ταυτότητας με την παραγωγικότητα, τη δημιουργία, την καινοτομία και τη γνώση. Οι παππούδες μας δεν ήταν μόνο πανηγύρια. Ήταν δουλειά, προϊόντα, χωράφι, ζώα, μόχθος, σχολεία, γράμματα, επιστήμη.

Το μήνυμά του προς τους νέους ήταν καθαρό: να είναι φιλομαθείς, να αγαπούν τη γνώση, να μάθουν μια τέχνη ή μια επιστήμη καλά, να δουν τον κόσμο, αλλά να μείνουν ριζωμένοι στην παράδοσή τους. Για τον ίδιο, Έλληνας και Πόντιος σημαίνει υγιής κοσμοπολίτης. Όχι κάποιος που περιφρονεί την παράδοσή του, αλλά κάποιος που τη μετατρέπει σε δημιουργία.

Η συνέντευξη κατέληξε σε ένα βαθύτερο συμπέρασμα. Ο Πόντος δεν είναι μόνο θρήνος για όσα χάθηκαν. Είναι ευθύνη για όσα πρέπει να σωθούν. Είναι γλώσσα, μνήμη, λύρα, εργασία, παιδεία, έρευνα και μέλλον.

Και για να υπάρξει πραγματική ειρήνη στην περιοχή, η Τουρκία πρέπει κάποτε να αλλάξει. Να αναγνωρίσει τα εγκλήματα του παρελθόντος, να σεβαστεί τις μειονότητες, τις γλώσσες και τις ιστορικές κοινότητες, να εγκαταλείψει την άρνηση και τον επεκτατισμό. Γιατί όσο αρνείται την Ιστορία, θα συνεχίζει να παράγει βία. Και όσο δεν αλλάζει η Τουρκία, η πληγή του Πόντου θα παραμένει ανοιχτή.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

ή

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο:

Το άρθρο Νίκος Μιχαηλίδης: «Ο Πόντος δεν είναι μόνο το χθες! Είναι γλώσσα, μνήμη, λύρα, εργασία, παιδεία, έρευνα και μέλλον – Συγκινούμαι όταν παίζω ποντιακή λύρα» εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Ποντιακό Ζήτημα: Από τη μνήμη στη διεκδίκηση

20 Ιουνίου, 2026

Νίκος Ταμουρίδης: «Η Γενοκτονία πρέπει να γίνει εθνική στρατηγική»

20 Ιουνίου, 2026

Προς Υπουργό Οικονομικών-Αίτημα άμεσης διαγραφής χρεών νεοπροσφύγων (παλ/στούντων) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου της 18ης Ιουνίου 2026

20 Ιουνίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

By hellasvoice21 Ιουνίου, 20260

Ο Χρίστος Δήμας σημείωσε επίσης ότι στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό…

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026

Παύλος Μαρινάκης: Η τρυφερή ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα – “Όχι μόνο πατέρας, αλλά μπαμπάς”

21 Ιουνίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)
  • Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)
  • “Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη
  • Παύλος Μαρινάκης: Η τρυφερή ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα – “Όχι μόνο πατέρας, αλλά μπαμπάς”
  • Βασίλης Κικίλιας: Οι τρυφερές ευχές από την Τζένη Μπαλατσινού και τον γιο τους για τη Γιορτή του Πατέρα – “Χρόνια πολλά μπαμπάκα μας”

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026320 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202682 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.