Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Λινού: “Είναι πιθανό να μετέχω στο κόμμα του Τσίπρα, εάν χρειάζεται να είμαι, θα είμαι”

13 Μαΐου, 2026

Σωκράτης Φάμελλος για Λέσβο: “Χειρότερη κατάσταση από τις επτά πληγές του Φαραώ”

13 Μαΐου, 2026

Γαλλία: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χανταϊός δεν έχει μεταλλαχθεί»

13 Μαΐου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΑΜΥΝΑ»Κινεζική εταιρεία φέρεται να περνά εξαρτήματα στρατιωτικών drones στη Ρωσία ως «ανταλλακτικά τρακτέρ»
ΑΜΥΝΑ

Κινεζική εταιρεία φέρεται να περνά εξαρτήματα στρατιωτικών drones στη Ρωσία ως «ανταλλακτικά τρακτέρ»

hellasvoiceBy hellasvoice12 Μαΐου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Νέα έρευνα των The Insider και Nordsint αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο κινεζικοί προμηθευτές φέρονται να παρακάμπτουν τους περιορισμούς εξαγωγών του Πεκίνου, στέλνοντας στη Ρωσία κρίσιμα εξαρτήματα για drones ως δήθεν αγροτικό εξοπλισμό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κινεζική Harxon Corporation, μεγάλος προμηθευτής εξοπλισμού πλοήγησης, η οποία φέρεται να διαθέτει στη ρωσική πολεμική βιομηχανία ειδικές κεραίες αντιπαρεμβολής για τα drones Geran, τη ρωσική εκδοχή των ιρανικών Shahed.

Σύμφωνα με την έρευνα, δημοσιογράφοι προσποιήθηκαν Ρώσους στρατιωτικούς εργολάβους και επικοινώνησαν με την Harxon. Εκπρόσωπος της εταιρείας φέρεται να αναγνώρισε συνεργασία με το εργοστάσιο Alabuga, βασική μονάδα παραγωγής των drones Geran και Gerbera στη Ρωσία, και αποδέχθηκε μεγάλη παραγγελία στρατιωτικού υλικού μέσω εταιρείας-βιτρίνας.

Τα εξαρτήματα που ζητήθηκαν ήταν κεραίες CRPA, δηλαδή κεραίες ελεγχόμενου μοτίβου λήψης, οι οποίες επιτρέπουν στα drones να αντέχουν σε ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Οι κεραίες αυτές εντοπίζουν την κατεύθυνση των παρεμβολών GPS και δημιουργούν «τυφλές ζώνες» ώστε το drone να διατηρεί την πορεία του.

Χωρίς τέτοια συστήματα, τα Geran δεν μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια καθορισμένες συντεταγμένες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προϊόντα της Harxon αποτελούν την πλειονότητα των δορυφορικών κεραιών που έχουν εντοπιστεί από την Ουκρανία σε συντρίμμια καταρριφθέντων Geran.

Η συναλλαγή χαρακτηρίστηκε από εκπρόσωπο της Harxon ως «ευαίσθητη» και παραπέμφθηκε σε πρόσωπο με το όνομα Anthony Zheng, ο οποίος εμφανιζόταν να ενεργεί μέσω νεοσύστατης εταιρείας, της NavX Technology Co., Ltd.

Ο Zheng φέρεται να προσέφερε κεραίες 7, 8 και 16 καναλιών, κατασκευασμένες αποκλειστικά για στρατιωτικούς πελάτες. Η πληρωμή ζητήθηκε να γίνει σε λογαριασμό της ρωσικής VTB Bank, τράπεζας που έχει ήδη συνδεθεί με δίκτυα κινεζικών εταιρειών που προμηθεύουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Οι ερευνητές υπέβαλαν παραγγελία 200 μονάδων, συνολικής αξίας περίπου 738.000 ευρώ. Οι τιμές, σύμφωνα με το τιμολόγιο, κυμαίνονταν από 6.650 ευρώ για την κεραία 7 καναλιών έως 14.750 ευρώ για την έκδοση 16 καναλιών.

Το κρίσιμο εύρημα είναι ότι οι φωτογραφίες των κεραιών που έστειλε η NavX ταυτίζονταν με εξαρτήματα που είχαν καταγραφεί από τη Nordsint σε συντρίμμια drones Shahed στην Ουκρανία. Τα εξαρτήματα έφεραν κινεζικές ετικέτες που τα χαρακτήριζαν ως «κεραίες πλοήγησης αγροτικών μηχανημάτων», προφανώς για να παρακαμφθούν οι περιορισμοί σε αγαθά διπλής χρήσης.

Παρότι ο Zheng υποστήριξε ότι η NavX λειτουργεί ανεξάρτητα, οι ερευνητές εντόπισαν ψηφιακά στοιχεία που τον συνδέουν άμεσα με τη Harxon, μεταξύ άλλων και συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις ως εκπροσώπου της μητρικής εταιρείας.

Ρωσικά εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2024 εταιρεία με έδρα την Alabuga εισήγαγε κεραίες Harxon αξίας άνω των 925.000 ευρώ. Οι αποστολές έγιναν μέσω κινεζικών και τουρκικών εταιρειών-βιτρινών, ενώ ορισμένες δηλώθηκαν ρητά ως «όχι για στρατιωτική χρήση».

Παρά τις καταγγελίες, η Harxon συνεχίζει να δραστηριοποιείται κανονικά στις δυτικές αγορές, διατηρώντας εξουσιοδοτημένους διανομείς σε 27 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2026 συμμετείχε σε εμπορική έκθεση στη Γερμανία.

Μετά τα αιτήματα σχολιασμού από το The Insider, ο εκπρόσωπος της NavX φέρεται να διέγραψε όλα τα αρχεία επικοινωνίας με τους ερευνητές. Η κινεζική πρεσβεία στη Λετονία απάντησε ότι η Κίνα «ελέγχει αυστηρά» τις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης.

Η υπόθεση αναδεικνύει τον βαθμό εξάρτησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής από την Κίνα. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Ρωσία εισάγει πλέον πάνω από το 90% της τεχνολογίας που υπόκειται σε κυρώσεις μέσω κινεζικών διαύλων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 80% του προηγούμενου έτους.

Η ροή αυτών των περιορισμένων αγαθών —ημιαγωγών, εξειδικευμένων ηλεκτρονικών και δορυφορικών εξαρτημάτων— έχει επιτρέψει στη Μόσχα να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγή drones και πυραύλων.

Παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε ορισμένες κινεζικές και χονγκονγκέζικες εταιρείες, τα κράτη-μέλη εμφανίζονται διστακτικά να προχωρήσουν σε σκληρότερα μέτρα, φοβούμενα οικονομικά αντίποινα από το Πεκίνο. Η Κίνα, από την πλευρά της, συνεχίζει να απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διατηρεί απλώς «κανονικές εμπορικές σχέσεις» με τη Ρωσία.

Πηγή: Read More | https://geopolitico.gr

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Οι «Leaders» αναλύουν τη γεωπολιτική σκακιέρα και την αμυντική θωράκιση της χώρας

12 Μαΐου, 2026

Το Iron Dome στον Κόλπο! Πως οι εξελίξεις διαψεύδουν τα τουρκικά μυθεύματα

12 Μαΐου, 2026

Πήρε θέση ο Δένδιας για το ουκρανικό θαλάσσιο drone στη Λευκάδα

12 Μαΐου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λινού: “Είναι πιθανό να μετέχω στο κόμμα του Τσίπρα, εάν χρειάζεται να είμαι, θα είμαι”

By hellasvoice13 Μαΐου, 20260

“Δεν το θεωρώ λογικό να υπάρχουν δύο κόμματα, ήδη είναι καταστροφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει…

Σωκράτης Φάμελλος για Λέσβο: “Χειρότερη κατάσταση από τις επτά πληγές του Φαραώ”

13 Μαΐου, 2026

Γαλλία: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χανταϊός δεν έχει μεταλλαχθεί»

13 Μαΐου, 2026

Μπεμό: «Πάντα έλεγα στον εαυτό μου ότι ήθελα να γίνω ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο»!

13 Μαΐου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Λινού: “Είναι πιθανό να μετέχω στο κόμμα του Τσίπρα, εάν χρειάζεται να είμαι, θα είμαι”
  • Σωκράτης Φάμελλος για Λέσβο: “Χειρότερη κατάσταση από τις επτά πληγές του Φαραώ”
  • Γαλλία: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χανταϊός δεν έχει μεταλλαχθεί»
  • Μπεμό: «Πάντα έλεγα στον εαυτό μου ότι ήθελα να γίνω ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο»!
  • Οn air αφιερώσεις τραγουδιών μεταξύ Γιαννακοπούλου και Ζαχαριάδη για Τσίπρα: “Άλλα μου λεν τα μάτια σου” – “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια” (Βίντεο)

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Λινού: “Είναι πιθανό να μετέχω στο κόμμα του Τσίπρα, εάν χρειάζεται να είμαι, θα είμαι”

13 Μαΐου, 2026

Σωκράτης Φάμελλος για Λέσβο: “Χειρότερη κατάσταση από τις επτά πληγές του Φαραώ”

13 Μαΐου, 2026

Γαλλία: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χανταϊός δεν έχει μεταλλαχθεί»

13 Μαΐου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026319 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202674 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.