Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Τσίπρας από Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Θα θέσουμε σε προτεραιότητα το ΕΣΥ” – Δεσμεύτηκε για 500 ευρώ αύξηση στους μισθούς (Εικόνες Βίντεο)

3 Νοεμβρίου, 2026

Άδωνις Γεωργιάδης: “Για το νοσοκομείο του μέλλοντος ψηφίζουμε Μητσοτάκη για να είμαστε σίγουροι” (Βίντεο)

3 Νοεμβρίου, 2026

Η τρυφερή ευχή του Βασίλη Κικίλια για τα γενέθλια της Τζένης Μπαλατσινού – “Χρόνια πολλά στην ψυχή της οικογένειας”

3 Νοεμβρίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Πάφος: Κατέβηκε το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ από δρόμο του Μουττάλου – «Μνήμης και Ελπίδας» η νέα ονομασία
PONTOSVOICE

Πάφος: Κατέβηκε το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ από δρόμο του Μουττάλου – «Μνήμης και Ελπίδας» η νέα ονομασία

hellasvoiceBy hellasvoice6 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τέλος στην ονομασία του Μουσταφά Κεμάλ σε δρόμο της συνοικίας Μούτταλος έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία τη μετονομασία του σε «Μνήμης και Ελπίδας».

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό της Ανατολής, καθώς ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αποτελεί για τη συλλογική μνήμη των Ποντίων και των Μικρασιατών μία από τις κεντρικές μορφές της περιόδου των διωγμών, των εκτοπισμών και των σφαγών που οδήγησαν στον αφανισμό ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Για τον λόγο αυτό, στον δημόσιο λόγο οργανώσεων και απογόνων των θυμάτων έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως «σφαγέας του Ελληνισμού της Ανατολής», χαρακτηρισμός που αποτυπώνει τη βαθιά ιστορική φόρτιση με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόσωπό του από μεγάλο μέρος του προσφυγικού Ελληνισμού.

«Μνήμης και Ελπίδας»

Υπέρ της μετονομασίας τάχθηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και ο δημαρχεύων Πάφου Άγγελος Ονησιφόρου, ενώ αποχή τήρησαν οι δημοτικές ομάδες του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Ο δημαρχεύων εξήγησε ότι η νέα ονομασία δεν αποτελεί απλώς μία αλλαγή πινακίδας, αλλά μια επιλογή με σαφή συμβολισμό.

Η λέξη «Μνήμη», όπως ανέφερε, παραπέμπει στον σεβασμό της ιστορίας και στη διατήρηση της μνήμης των πληγών, των δοκιμασιών και των ανθρώπων που προηγήθηκαν.

Η «Ελπίδα», από την άλλη, συμβολίζει την ανάγκη η ιστορία να λειτουργεί ως δίδαγμα για το μέλλον και όχι ως μόνιμη πηγή διχασμού.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε έτσι να συνδέσει τη νέα ονομασία με ένα μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλοσεβασμού.

Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ

Η απόφαση προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με το ΑΚΕΛ Πάφου να εκφράζει τη διαφωνία του.

Το κόμμα υποστήριξε ότι η μετονομασία αποτελεί πολιτική επιλογή που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη σημερινή συγκυρία στο Κυπριακό και εκτίμησε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της, υποστηρίζοντας ότι δεν τοποθετήθηκε επίσημα παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε ζητήσει θέση.

Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο

Η απόφαση της Πάφου ανοίγει ξανά μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα ονόματα και τα σύμβολα που υπάρχουν στον δημόσιο χώρο.

Για τον ποντιακό και μικρασιατικό Ελληνισμό, η περίοδος 1919-1923 δεν αποτελεί ένα μακρινό ιστορικό κεφάλαιο, αλλά κομμάτι μιας ζωντανής οικογενειακής και συλλογικής μνήμης.

Οι εκτοπισμοί, οι πορείες θανάτου, οι εκτελέσεις και ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Ανατολής εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας των απογόνων τους.

Γι’ αυτό και η αφαίρεση του ονόματος του Μουσταφά Κεμάλ από δρόμο της Πάφου δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως μια διοικητική απόφαση.

Για πολλούς αποτελεί μια συμβολική πράξη ιστορικής μνήμης.

Και η επιλογή του νέου ονόματος επιχειρεί να συμπυκνώσει ακριβώς αυτή τη διπλή διάσταση:

να θυμόμαστε όσα συνέβησαν, χωρίς να παραιτούμαστε από την ελπίδα για το μέλλον.

The post Πάφος: Κατέβηκε το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ από δρόμο του Μουττάλου – «Μνήμης και Ελπίδας» η νέα ονομασία first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Μικρός στο μπόι, γίγαντας στον χορό! Ο μικρός χορευτής που έγινε πρωταγωνιστής της βραδιάς

1 Νοεμβρίου, 2026

Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

1 Νοεμβρίου, 2026

Μαρία Λαζαρίδου: Τα χέρια που κεντούν την ιστορία του Πόντου

1 Νοεμβρίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Θα θέσουμε σε προτεραιότητα το ΕΣΥ” – Δεσμεύτηκε για 500 ευρώ αύξηση στους μισθούς (Εικόνες Βίντεο)

By hellasvoice3 Νοεμβρίου, 20260

Τη δέσμευσή του ότι “θα θέσουμε σε προτεραιότητα το ΕΣΥ, τον δημόσιο χώρο, όχι την…

Άδωνις Γεωργιάδης: “Για το νοσοκομείο του μέλλοντος ψηφίζουμε Μητσοτάκη για να είμαστε σίγουροι” (Βίντεο)

3 Νοεμβρίου, 2026

Η τρυφερή ευχή του Βασίλη Κικίλια για τα γενέθλια της Τζένης Μπαλατσινού – “Χρόνια πολλά στην ψυχή της οικογένειας”

3 Νοεμβρίου, 2026

Απόστολος Γκλέτσος: Πρεμιέρα στο Μικρό Παλλάς με τους “Λύκους” – Παρόντες Μεϊμαράκης, Γεροβασίλη

3 Νοεμβρίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Τσίπρας από Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Θα θέσουμε σε προτεραιότητα το ΕΣΥ” – Δεσμεύτηκε για 500 ευρώ αύξηση στους μισθούς (Εικόνες Βίντεο)
  • Άδωνις Γεωργιάδης: “Για το νοσοκομείο του μέλλοντος ψηφίζουμε Μητσοτάκη για να είμαστε σίγουροι” (Βίντεο)
  • Η τρυφερή ευχή του Βασίλη Κικίλια για τα γενέθλια της Τζένης Μπαλατσινού – “Χρόνια πολλά στην ψυχή της οικογένειας”
  • Απόστολος Γκλέτσος: Πρεμιέρα στο Μικρό Παλλάς με τους “Λύκους” – Παρόντες Μεϊμαράκης, Γεροβασίλη
  • Σκληρό άδειασμα Ανδρουλάκη σε Βενιζέλο, που στήριξε Μητσοτάκη: “Διαβάζω για επιτυχία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, το καθήκον του έκανε”

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Τσίπρας από Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Θα θέσουμε σε προτεραιότητα το ΕΣΥ” – Δεσμεύτηκε για 500 ευρώ αύξηση στους μισθούς (Εικόνες Βίντεο)

3 Νοεμβρίου, 2026

Άδωνις Γεωργιάδης: “Για το νοσοκομείο του μέλλοντος ψηφίζουμε Μητσοτάκη για να είμαστε σίγουροι” (Βίντεο)

3 Νοεμβρίου, 2026

Η τρυφερή ευχή του Βασίλη Κικίλια για τα γενέθλια της Τζένης Μπαλατσινού – “Χρόνια πολλά στην ψυχή της οικογένειας”

3 Νοεμβρίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026582 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026325 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202687 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.