Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Λασίθι: Κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν και τον λήστεψαν μέσα στο σπίτι του – Η κάμερα αποκάλυψε την αλήθεια

2 Νοεμβρίου, 2026

Κυκλοφοριακό: Ο «γόρδιος δεσμός» της Αθήνας και η αναζήτηση ενός ενιαίου σχεδίου

2 Νοεμβρίου, 2026

Οι αντιδράσεις, τα μηνύματα και τα επίμαχα σημεία του Άρθρου 23

2 Νοεμβρίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»«Πατρίδες»: Ο Σταύρος Καλεντερίδης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο για τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης
PONTOSVOICE

«Πατρίδες»: Ο Σταύρος Καλεντερίδης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο για τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης

hellasvoiceBy hellasvoice30 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

«Πατρίδες»: Ο Σταύρος Καλεντερίδης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο για τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης

Οι «Πατρίδες» του Σταύρου Καλεντερίδη έρχονται στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί της οδού Βογατσικού 7.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, αφορά μια θεματολογία με ιδιαίτερη σημασία για τον προσφυγικό Ελληνισμό και τους απογόνους των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πόντος, η Μικρά Ασία και η Ανατολική Θράκη δεν αποτελούν απλώς γεωγραφικές αναφορές. Είναι τόποι στους οποίους άνθησαν επί αιώνες ελληνικές κοινότητες, αναπτύχθηκαν σημαντικά κέντρα παιδείας και πολιτισμού και διαμορφώθηκαν παραδόσεις που διατηρούνται ζωντανές μέχρι σήμερα.

Ο Πόντος και οι αλησμόνητες πατρίδες

Ιδιαίτερη θέση στη θεματολογία του βιβλίου κατέχει ο Ελληνισμός του Πόντου, με τη μακραίωνη ιστορία του στις ακτές του Ευξείνου Πόντου και στην ενδοχώρα.

Από την Τραπεζούντα και την Κερασούντα έως τη Σαμψούντα, την Αργυρούπολη και τις υπόλοιπες ιστορικές περιοχές, οι ελληνικές κοινότητες δημιούργησαν μια πλούσια πολιτιστική και πνευματική παράδοση.

Η Γενοκτονία, οι διωγμοί και ο ξεριζωμός σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ωστόσο, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετέφεραν μαζί τους τη γλώσσα, τη μουσική, τα ήθη, τα έθιμα και τις αναμνήσεις των προγόνων τους.

Αυτή η παρακαταθήκη εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η κυκλοφορία ενός βιβλίου με αντικείμενο τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης προσφέρει μια ακόμη αφορμή για τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορικής παρουσίας των ελληνικών πληθυσμών στις περιοχές αυτές.

Τρεις ομιλήτριες στην παρουσίαση – Συντονίζει ο Παντελής Σαββίδης

Για το νέο βιβλίο του Σταύρου Καλεντερίδη θα μιλήσουν:

  • Ελένη Μεντεσίδου, αρχαιολόγος και ακαδημαϊκή συνεργάτιδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

  • Αγγελική Παμπούκιδου, φιλόλογος, συγγραφέας και ποιήτρια.

  • Μαγδαληνή Αθανασιάδου, φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

Η παρουσίαση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, την προσφυγική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων.

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση

  • Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026

  • Ώρα: 18:30

  • Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

  • Διεύθυνση: Βογατσικού 7, Θεσσαλονίκη

  • Βιβλίο: «Πατρίδες – Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης»

  • Συγγραφέας: Σταύρος Καλεντερίδης

  • Εκδόσεις: Ινφογνώμων

Η εκδήλωση δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει το νέο συγγραφικό έργο του Σταύρου Καλεντερίδη και να παρακολουθήσει μια συζήτηση γύρω από την ιστορία και την κληρονομιά των πατρίδων του Ελληνισμού της Ανατολής.

The post «Πατρίδες»: Ο Σταύρος Καλεντερίδης παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το νέο του βιβλίο για τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Μικρός στο μπόι, γίγαντας στον χορό! Ο μικρός χορευτής που έγινε πρωταγωνιστής της βραδιάς

1 Νοεμβρίου, 2026

Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

1 Νοεμβρίου, 2026

Μαρία Λαζαρίδου: Τα χέρια που κεντούν την ιστορία του Πόντου

1 Νοεμβρίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λασίθι: Κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν και τον λήστεψαν μέσα στο σπίτι του – Η κάμερα αποκάλυψε την αλήθεια

By hellasvoice2 Νοεμβρίου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.grΜια καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό και ληστεία κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές…

Κυκλοφοριακό: Ο «γόρδιος δεσμός» της Αθήνας και η αναζήτηση ενός ενιαίου σχεδίου

2 Νοεμβρίου, 2026

Οι αντιδράσεις, τα μηνύματα και τα επίμαχα σημεία του Άρθρου 23

2 Νοεμβρίου, 2026

Βίντεο ντοκουμέντο: Του πήραν το αυτοκίνητο επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, πήγε να το πάρει πίσω και παρέσυρε εργαζόμενο

2 Νοεμβρίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Λασίθι: Κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν και τον λήστεψαν μέσα στο σπίτι του – Η κάμερα αποκάλυψε την αλήθεια
  • Κυκλοφοριακό: Ο «γόρδιος δεσμός» της Αθήνας και η αναζήτηση ενός ενιαίου σχεδίου
  • Οι αντιδράσεις, τα μηνύματα και τα επίμαχα σημεία του Άρθρου 23
  • Βίντεο ντοκουμέντο: Του πήραν το αυτοκίνητο επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, πήγε να το πάρει πίσω και παρέσυρε εργαζόμενο
  • Εφιάλτης για 48χρονη στο Βόλο: Ο πρώην της είχε γίνει σκιά της και την απειλούσε – «Θα σε θάψω δύο μέτρα στην αυλή σου»

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Λασίθι: Κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν και τον λήστεψαν μέσα στο σπίτι του – Η κάμερα αποκάλυψε την αλήθεια

2 Νοεμβρίου, 2026

Κυκλοφοριακό: Ο «γόρδιος δεσμός» της Αθήνας και η αναζήτηση ενός ενιαίου σχεδίου

2 Νοεμβρίου, 2026

Οι αντιδράσεις, τα μηνύματα και τα επίμαχα σημεία του Άρθρου 23

2 Νοεμβρίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026582 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026325 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202687 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.