Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr

Ενα φεστιβάλ για νέους δημιουργούς στα Ανω Πεδινά και στον Ελαφότοπο των Ζαγοροχωρίων, που βρίσκονται στα ορεινά της Πίνδου, αποτελεί γεγονός που αξίζει να προσέξουμε. Σε αυτό τον μαγευτικό τόπο πραγματοποιείται από σήμερα ένα πολυθεματικό ποιητικό γεγονός από και προς τη φύση, από και προς τη γλώσσα.

Το ουσιαστικό «σολοικισμός» σημαίνει το συντακτικό λάθος κατά την εκφορά του λόγου, πάνω στη διατύπωση. Η λέξη «σόλοικος» επίσης χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να δηλώσει κάτι το ανάρμοστο.

Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυθεματικού Φεστιβάλ Ποίησης ΣΟΛΟΙΚΙΣΜΟΣ, Ευά Παπαδάκης, μίλησε για τον τίτλο της διοργάνωσης στο «Nσυν»: «Η χρήση συντακτικών δομών που διαφοροποιούνται από την πρότυπη γλώσσα, όπως διδάσκεται στο σχολείο με βάση τη ρυθμιστική γραμματική, για μένα έχει μεγάλη σημασία. Γιατί οι αποκλίσεις και οι παρεκκλίσεις, σε βάθος χρόνου, αφομοιώνονται και καταλήγουν να γίνονται ο κανόνας. Τα αουτσάιντερ γίνονται φαβορί, τα λάθη γίνονται σωστά, κι ανοίγει χώρος για νέους».

Κατά την τριήμερη διάρκειά του το φεστιβάλ αφήνει να εμπλακούν η ποίηση, η εικαστική εγκατάσταση, ο κινηματογράφος. Ο Ευά Παπαδάκης λέει για την απαρχή της ιδέας: «Λείπουν οι πρωτοβουλίες που κάνουν την ποίηση πραγματικά προσβάσιμη σε κόσμο που δεν είναι συγγραφείς και ποιητές. Από εκεί ξεκίνησε ο σολοικισμός. Κατέληξα στα Ζαγοροχώρια – τόπο που αγαπώ ιδιαίτερα και επισκέπτομαι την τελευταία δεκαετία. Η βασική δυσκολία είναι οικονομική. Εχουμε την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ο προγραμματισμός που κάνουμε και το μέγεθος της προσπάθειας δεν αντικατοπτρίζονται στην οικονομική υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε».

Στη δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ, συμμετέχουν νέοι δημιουργοί που συνεχίζουν να παράγουν έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως: Νίκος Ερηνάκης, Λουίζα Βραδή, Μάριο Μπανούσι, Θάνος Γώγος, Κάρολ Σανσούρ, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Αγγελική Χάιδω Τσόλη, Βασίλης Γαλάνης, Κωστής Χαραμουντάνης, Λάρα Ντάερ, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Φιόνα Σπαθοπούλου, όπως και οι εκπρόσωποι του οικομουσείου Ζαγορίου.

«Η γεωγραφική απομόνωση» των Ζαγοροχωρίων, όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «μετατρέπεται σε ανάγκη για απόλυτη ελευθερία έκφρασης, όπου εκεί συναντά τον σολοικισμό. Οι διαφορετικές φωνές δεν κρύβονται πια στις στάνες των Σαρακατσαναίων ή κάτω από τα πέτρινα γεφύρια. Βγαίνουν στο φως, γλιστρούν στα σοκάκια των χωριών και διεκδικούν λέξεις που παραστρατούν. Μέχρι στιγμής προσπαθούμε επίσης τουλάχιστον οι μισοί καλλιτέχνες να είναι κουίρ άτομα ή να δουλεύουν σε κουίρ θεματικές. Θεωρούμε την έκθεσή τους στην τοπική κοινότητα βασική μας προτεραιότητα».

Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read More

Share.

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Leave A Reply

Exit mobile version