Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Γεραπετρίτης στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ: “Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη και σε θέση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων”

9 Μαΐου, 2026

Παύλος Μαρινάκης: Μιλάει ο Τσίπρας για τις τράπεζες, ξεφεύγει από τα όρια του θράσους

9 Μαΐου, 2026

Καιρίδης σε Γιαννακοπούλου: “Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη όταν λέτε το ψέμα” (Βίντεο)

9 Μαΐου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΔΙΑΦΟΡΑ»Η λύρα ενώνει Κρήτη, Πόντο, Θράκη και Μακεδονία – από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»
ΔΙΑΦΟΡΑ

Η λύρα ενώνει Κρήτη, Πόντο, Θράκη και Μακεδονία – από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»

hellasvoiceBy hellasvoice18 Μαρτίου, 2026Updated:18 Μαρτίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός  Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά», σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, ετοιμάζει για τις 2 και 3 Μαΐου 2026 ένα μεγάλο διήμερο αφιερωμένο στην παράδοση, τη μουσική και τον χορό, φιλοδοξώντας να καθιερώσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως θεσμό και σημείο αναφοράς για χορευτές και φίλους της παραδοσιακής κουλτούρας από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το διήμερο περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής και χορού, το οποίο είναι αφιερωμένο στο θέμα «Η λύρα στην Κρήτη, τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία», μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά την πλούσια μουσικοχορευτική κληρονομιά τεσσάρων περιοχών με ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάριο με εισηγήσεις από έμπειρους χοροδιδασκάλους και δεξιοτέχνες της λύρας, αλλά και δύο μεγάλα γλέντια που αναμένεται να δώσουν ξεχωριστό χρώμα στο διήμερο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο σεμινάριο, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 29 Μαρτίου 2026, είτε σκανάροντας το QR code της αφίσας είτε μέσω της σχετικής φόρμας που έχει αναρτηθεί στους λογαριασμούς του συλλόγου σε Facebook και Instagram. Παράλληλα, προβλέπεται και δυνατότητα ομαδικής αίτησης για συλλόγους. Όσοι ολοκληρώσουν την αίτησή τους, καταβάλουν τη συμμετοχή τους και λάβουν μέρος στο σεμινάριο, θα μπουν και σε κλήρωση για ένα ρολόι χειρός, προσφορά του κοσμηματοπωλείου «ΜΑΤΣΑΣ».

Η πρώτη ημέρα του διημέρου, το Σάββατο, είναι αφιερωμένη στον χορό. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 9:30 το πρωί με τον Νίκο Ζουρνατζίδη, ο οποίος θα αναπτύξει την εισήγησή του για τον Πόντο, τους χορούς και την ιστορία του. Στη συνέχεια, από τις 12:00 έως τις 14:00, ο Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης θα διδάξει χορούς της Δράμας στους οποίους πρωταγωνιστεί η λύρα ως μουσικό όργανο. Το απόγευμα, από τις 16:00 έως τις 18:00, ο Απόστολος Πολυσάκης θα παρουσιάσει χορούς της Θράκης με έμφαση στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας, ενώ από τις 18:15 έως τις 20:15 ο Μάρκος Κοκολάκης και η Νίκη Μιχελουδάκη θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες στο κρητικό γλέντι και στη χορευτική παράδοση της Κρήτης.

Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στη μουσική και ειδικότερα στη λύρα, το όργανο που συνδέει τις τέσσερις περιοχές. Στις 9:00 το πρωί ο Νίκος Λαγουδάκης θα παρουσιάσει την κρητική λύρα, ενώ στις 10:00 θα ακολουθήσει ο πόντιος λυράρης Λευτέρης Ραφαηλίδης, ο οποίος θα αναδείξει τον ιδιαίτερο ήχο και τον τρόπο έκφρασης της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Μετά το διάλειμμα, στις 11:30, ο Γιώργος Μαυρίδης, λυράρης και κατασκευαστής μακεδονικής λύρας, θα αναφερθεί στις δικές του καταγραφές και στη μακρά διαδρομή του οργάνου στην περιοχή της Δράμας. Ο κύκλος των εισηγήσεων θα κλείσει με τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη, ο οποίος, ως λυράρης και κατασκευαστής, θα παρουσιάσει τη θρακιώτικη λύρα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της. Κάθε εισηγητής θα έχει στη διάθεσή του μία ώρα, προκειμένου να παρουσιάσει το όργανο, να δώσει πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση του και να παραδώσει ένα πρακτικό μάθημα στους συμμετέχοντες.

Το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κρητικοποντιακό γλέντι με τον Νίκο Λαγουδάκη και τους Λευτέρη και Χαράλαμπο Ραφαηλίδη, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι τη σκυτάλη θα πάρει η θρακιώτικη και μακεδονική μουσική της περιοχής της Δράμας, με την Εβρίτικη Ζυγιά να εκπροσωπεί τη Θράκη και τους Γιώργο Μαυρίδη και Βασίλη Κόκλα να δίνουν τον μακεδονικό τόνο της γιορτής.

Οι εισηγήσεις θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της επιχείρησης Jonnies Beer, στο 5ο χιλιόμετρο της διαδρομής Δράμας – Νικήσιανης, λίγο έξω από το Μικροχώρι, ενώ τα δύο γλέντια θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Μικροχωρίου, που αποτελεί και την έδρα του συλλόγου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από τους επίσημους λογαριασμούς του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του συλλόγου, syllogosmikrohoriou@gmail.com.

Φόρμα συμμετοχής στον ακόλουθω σύνδεσμο https://forms.gle/JsCVHVBCyyutmSV78

Το άρθρο Η λύρα ενώνει Κρήτη, Πόντο, Θράκη και Μακεδονία – από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Γεραπετρίτης στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ: “Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη και σε θέση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων”

9 Μαΐου, 2026

Παύλος Μαρινάκης: Μιλάει ο Τσίπρας για τις τράπεζες, ξεφεύγει από τα όρια του θράσους

9 Μαΐου, 2026

Καιρίδης σε Γιαννακοπούλου: “Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη όταν λέτε το ψέμα” (Βίντεο)

9 Μαΐου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ: “Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη και σε θέση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων”

By hellasvoice9 Μαΐου, 20260

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα του 6ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας…

Παύλος Μαρινάκης: Μιλάει ο Τσίπρας για τις τράπεζες, ξεφεύγει από τα όρια του θράσους

9 Μαΐου, 2026

Καιρίδης σε Γιαννακοπούλου: “Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη όταν λέτε το ψέμα” (Βίντεο)

9 Μαΐου, 2026

Νίκος Ανδρουλάκης: Παρών σε γάμο στο Ηράκλειο με κουμπάρα τη Μαρία Τζομπανάκη (Εικόνες)

9 Μαΐου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Γεραπετρίτης στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ: “Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη και σε θέση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων”
  • Παύλος Μαρινάκης: Μιλάει ο Τσίπρας για τις τράπεζες, ξεφεύγει από τα όρια του θράσους
  • Καιρίδης σε Γιαννακοπούλου: “Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη όταν λέτε το ψέμα” (Βίντεο)
  • Νίκος Ανδρουλάκης: Παρών σε γάμο στο Ηράκλειο με κουμπάρα τη Μαρία Τζομπανάκη (Εικόνες)
  • Ο Ζαχαριάδης που δεν αποφάσισε μόνος του την “κοινή συµπόρευση” µε Τσίπρα, η παραγωγικότητα και κοινωνική συνοχή στον πυρήνα του σχεδίου “Πισσαρίδης 2” και η απουσία Καραμανλή από το συνέδριο της ΝΔ λόγω μεγαλοψυχίας

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Γεραπετρίτης στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ: “Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη και σε θέση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων”

9 Μαΐου, 2026

Παύλος Μαρινάκης: Μιλάει ο Τσίπρας για τις τράπεζες, ξεφεύγει από τα όρια του θράσους

9 Μαΐου, 2026

Καιρίδης σε Γιαννακοπούλου: “Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη όταν λέτε το ψέμα” (Βίντεο)

9 Μαΐου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026316 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202673 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.