Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Ατομικό ρεκόρ από τον Χρυσάφη στα 100 μ. στο Άργος Ορεστικό

23 Ιουνίου, 2026

Αποχαιρέτησε Ντέβον Χολ η Φενέρμπαχτσε (video, photo)

23 Ιουνίου, 2026

30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου: Το πολιτικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Α’ Νεκροταφείο (Εικόνες Βίντεο)

23 Ιουνίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΑΜΥΝΑ»Κυβερνοπόλεμος Ιράν-Ισραήλ: Ψυχολογικές επιχειρήσεις και η ασύμμετρη απειλή
ΑΜΥΝΑ

Κυβερνοπόλεμος Ιράν-Ισραήλ: Ψυχολογικές επιχειρήσεις και η ασύμμετρη απειλή

hellasvoiceBy hellasvoice1 Απριλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

A computer screen with the words back the web on it

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναγερμών στο Ισραήλ, όταν οι σειρήνες ήχησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταγράφηκε μια συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης. Χιλιάδες πολίτες έλαβαν μηνύματα που προέτρεπαν στη λήψη μιας ψευδούς εφαρμογής εντοπισμού καταφυγίων. Σύμφωνα με ειδικούς, ο σκοπός του λογισμικού ήταν η υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αναδεικνύοντας μια νέα διάσταση της σύγκρουσης: τη μάχη στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε η μαζική διασπορά μηνυμάτων που στόχευαν στην πρόκληση πανικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι ανυπόστατες φήμες που ανέφεραν ψευδώς ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), είναι νεκρός, καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα ενόψει υποτιθέμενης καταστροφής. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου.

Τα τρία επίπεδα των ιρανικών κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο μηχανισμός των ιρανικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο λειτουργεί σε τρία διακριτά, αλλά αλληλεπικαλυπτόμενα επίπεδα. Στην ανώτατη βαθμίδα βρίσκονται ομάδες με άμεση σύνδεση με κρατικούς μηχανισμούς, όπως οι Φρουροί Πληροφοριών, οι οποίες αξιοποιούν οργανώσεις-βιτρίνες για να συγκαλύψουν την εμπλοκή τους.

Στο επόμενο επίπεδο ακολουθούν ημιαυτόνομοι συνεργάτες, ενώ στη βάση εντοπίζονται «εθελοντές» χάκερ που δρουν με ιδεολογικά κίνητρα. Αυτή η δομή παρέχει ευελιξία και καθιστά δυσχερή την απόδοση ευθυνών.

Διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις χωρίς γεωγραφικά σύνορα

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η δραστηριότητα των ιρανικών ομάδων εκτείνεται σε διεθνή κλίμακα. Έχουν κατηγορηθεί για διαρροή προσωπικών δεδομένων εργαζομένων αμερικανικών αμυντικών εταιρειών, παραβίαση ηλεκτρονικών ταχυδρομείων πολιτικών στην Αλβανία και διείσδυση σε ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η επίθεση εναντίον αμερικανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας, η οποία επηρέασε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και προκάλεσε καθυστερήσεις σε χειρουργεία. Παράλληλα, ομάδα χάκερ που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν ισχυρίστηκε ότι απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή.

Η στρατηγική αντεπίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ διαθέτουν πιο προηγμένες επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet, το οποίο εντοπίστηκε το 2009 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις πριν από στρατιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την αποδυνάμωση των ιρανικών δυνατοτήτων επικοινωνίας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ φέρεται να έχει αξιοποιήσει εκτεταμένες επιχειρήσεις παρακολούθησης, μέσω παραβίασης καμερών και εφαρμογών, για τη συλλογή πληροφοριών και την υποστήριξη ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Η ασύμμετρη απειλή με χαμηλό επιχειρησιακό κόστος

Κατά τον ΣΚΑΪ, μολονότι το Ιράν θεωρείται τεχνολογικά λιγότερο προηγμένο από χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, έχει επενδύσει σε τακτικές χαμηλού κόστους, όπως το phishing και οι επιθέσεις «διαγραφής» δεδομένων. Αυτές οι μέθοδοι, αν και απλούστερες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση.

Ο κυβερνοπόλεμος προσφέρει στην Τεχεράνη έναν τρόπο να αντισταθμίσει τη στρατιωτική της μειονεξία, πλήττοντας υποδομές και διαμορφώνοντας αντιλήψεις, χωρίς να απαιτείται άμεση στρατιωτική σύγκρουση.

Έντονες ανησυχίες για την επόμενη φάση της σύγκρουσης

Παρά την ένταση των επιθέσεων, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν έκπληξη για το γεγονός ότι δεν έχουν στοχοποιηθεί ακόμη πιο κρίσιμες υποδομές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ιρανικές ομάδες προετοιμάζουν πιο σύνθετες επιχειρήσεις ή έχουν ήδη διεισδύσει σε συστήματα, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσουν, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των αμυντικών μηχανισμών στις ΗΠΑ, με την αρμόδια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό και ηγεσία.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, εάν δοθεί στο Ιράν ο απαραίτητος χρόνος να ανασυνταχθεί, ενδέχεται να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαπολύσει πολύ πιο σοβαρά και καθοριστικά πλήγματα στο μέλλον.

Πηγή: Read More | https://geopolitico.gr

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Στρατηγικό μήνυμα Ελλάδας–Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο! Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ στη Χάιφα

23 Ιουνίου, 2026

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Αρμενία οι νέοι πολλαλοί εκτοξευτές πυραύλων Atlant εγχώριας κατασκευής

22 Ιουνίου, 2026

BrahMos, LORA και drones αλλάζουν την ελληνική αποτροπή

21 Ιουνίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ατομικό ρεκόρ από τον Χρυσάφη στα 100 μ. στο Άργος Ορεστικό

By hellasvoice23 Ιουνίου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα του novasports.gr Πίσω από τον Χρυσάφη τερμάτισε ο Παναγιώτης Κριζέας με 10.71, επίσης με…

Αποχαιρέτησε Ντέβον Χολ η Φενέρμπαχτσε (video, photo)

23 Ιουνίου, 2026

30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου: Το πολιτικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Α’ Νεκροταφείο (Εικόνες Βίντεο)

23 Ιουνίου, 2026

Νέο “χτύπημα” του Χάρη Αθανασιάδη: “Η ΕΛΑΣ θα φορολογήσει τον πλούτο με δίκαιο τρόπο” (Βίντεο)

23 Ιουνίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Ατομικό ρεκόρ από τον Χρυσάφη στα 100 μ. στο Άργος Ορεστικό
  • Αποχαιρέτησε Ντέβον Χολ η Φενέρμπαχτσε (video, photo)
  • 30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου: Το πολιτικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Α’ Νεκροταφείο (Εικόνες Βίντεο)
  • Νέο “χτύπημα” του Χάρη Αθανασιάδη: “Η ΕΛΑΣ θα φορολογήσει τον πλούτο με δίκαιο τρόπο” (Βίντεο)
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027: 5 νέα μέτρα για αυξήσεις έως 1.300 ευρώ – Πληρωμές Ιουλίου σε ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ με 7  παραδείγματα 

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Ατομικό ρεκόρ από τον Χρυσάφη στα 100 μ. στο Άργος Ορεστικό

23 Ιουνίου, 2026

Αποχαιρέτησε Ντέβον Χολ η Φενέρμπαχτσε (video, photo)

23 Ιουνίου, 2026

30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου: Το πολιτικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Α’ Νεκροταφείο (Εικόνες Βίντεο)

23 Ιουνίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026320 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202682 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.