Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Τουρκική Εισβολή – Ημερολογιακά τραγικός Ιούλιος και Αύγουστος 1974

10 Αυγούστου, 2026

Στέλιος Ράμφος: Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και συγγραφέας

10 Αυγούστου, 2026

Παναθηναϊκό Στάδιο: Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των μαρμάρων μετά από 120 χρόνια

10 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΑΜΥΝΑ»Middle East Eye: Αμυντική σύμπλευση με την Ιταλίας-Τουρκίας! Bayraktar TB3 για το αεροπλανοφόρο Cavour
ΑΜΥΝΑ

Middle East Eye: Αμυντική σύμπλευση με την Ιταλίας-Τουρκίας! Bayraktar TB3 για το αεροπλανοφόρο Cavour

hellasvoiceBy hellasvoice31 Μαρτίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει στις αμυντικές σχέσεις Ιταλίας και Τουρκίας. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ραγίπ Σοϊλού για το Middle East Eye το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει την προμήθεια του τουρκικού Bayraktar TB3, ενός οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις από πλοία.

Την αποκάλυψη έκανε ο αρχηγός του επιτελείου του ιταλικού ναυτικού, ναύαρχος Giuseppe Berutti Bergotto, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης την περασμένη εβδομάδα. Ο Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα του παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα μη επανδρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των drones, και ξεχώρισε ειδικά το τουρκικό TB3.

Κατά την παρουσίασή του στους Ιταλούς βουλευτές, προβλήθηκαν πλάνα με το Bayraktar TB3 να απονηώνεται από το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu. Στη συνέχεια, ο Bergotto ανέφερε ότι το ιταλικό ναυτικό ενδιαφέρεται για αυτό το, όπως το χαρακτήρισε, «κάπως σύνθετο» σύστημα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η προμήθεια θα μπορούσε να προχωρήσει μέσω της Leonardo, εξαιτίας της συμφωνίας συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία και την τουρκική Baykar.

Η συγκεκριμένη συνεργασία, που συμφωνήθηκε πέρυσι, επιτρέπει στις δύο εταιρείες να δουλέψουν από κοινού πάνω σε προγράμματα όπως το TB3. Αυτό δίνει στην Ιταλία έναν πρακτικό και βιομηχανικά διαχειρίσιμο δρόμο για να αποκτήσει το σύστημα, αλλά και να το ενσωματώσει στο αεροπλανοφόρο Cavour, τη ναυαρχίδα του ιταλικού στόλου.

Το Cavour έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς με κάθετη απονήωση, καθώς και στρατιωτικά ελικόπτερα. Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό TCG Anadolu είναι ένα πλοίο αντίστοιχης φιλοσοφίας. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει επίσης F-35, όμως μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το σχετικό πρόγραμμα, η Τουρκία το προσαρμόζει ώστε να λειτουργεί ως φορέας του Bayraktar TB3. Και τα δύο πλοία ανήκουν στην κατηγορία Landing Helicopter Dock (LHD) και έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν εναέρια μέσα.

Καθοριστικό ρόλο στην ιταλική στροφή φαίνεται πως έπαιξε η πρόσφατη επίδοση του TB3 κατά τη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης Steadfast Dart 2026. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι επιδόσεις του τουρκικού drone εντυπωσίασαν ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ιταλία.

Το TB3 κατάφερε να απονηωθεί και να προσνηωθεί αυτόνομα στο TCG Anadolu μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους στη Βαλτική, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, την ώρα που άλλα συμμαχικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν από πλοία στην περιοχή τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, τα drones πέτυχαν και επιτυχημένες βολές πυραύλων κατά στόχων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν τελικά προχωρήσει η συμφωνία, η πώληση θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη επιβεβαίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του TB3. Θα σηματοδοτεί επίσης ότι μία ακόμη νατοϊκή χώρα επιλέγει να επενδύσει σε τουρκική πλατφόρμα, δίνοντας στην Άγκυρα ισχυρό επιχείρημα ότι δεν προσφέρει απλώς φθηνές λύσεις, αλλά ώριμα και επιχειρησιακά δοκιμασμένα συστήματα.

Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι το Bayraktar TB3 ίσως είναι ακριβώς η λύση που έψαχναν αρκετά ευρωπαϊκά ναυτικά. Η Ευρώπη, παρά τη μακρά συζήτηση γύρω από τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα που μπορούν να επιχειρούν από αεροπλανοφόρα ή LHD, δεν έχει μέχρι σήμερα πετύχει να αναπτύξει και να βάλει σε πλήρη υπηρεσία ένα ανάλογο σύστημα δικής της παραγωγής. Η Τουρκία, αντιθέτως, όχι μόνο έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα, αλλά το έχει φέρει και σε σημείο πρακτικής διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η Ιταλία δεν καλύπτει απλώς ένα τεχνολογικό κενό. Καλύπτει ένα κρίσιμο επιχειρησιακό έλλειμμα στον τομέα των μη επανδρωμένων ναυτικών επιθετικών συστημάτων, ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τα ευρωπαϊκά ναυτικά. Και επειδή αυτή η κάλυψη έρχεται μέσα από σύμπραξη με την Τουρκία, η σχέση Ρώμης–Άγκυρας αποκτά και μια ποιοτικά διαφορετική βαρύτητα.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και πέρα από το καθαρά αμυντικό επίπεδο. Δηλαδή όχι μόνο στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της Ιταλίας, αλλά και στον ευρύτερο τρόπο με τον οποίο η Ρώμη θα προσεγγίζει την Άγκυρα σε ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Το Bayraktar TB3 αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του ευρύτερα γνωστού Bayraktar TB2, το οποίο είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό από τη χρήση του στους πολέμους της Ουκρανίας, της Λιβύης και της Συρίας. Το TB3 μπορεί να μεταφέρει φορτίο 280 κιλών και έχει σχεδιαστεί ώστε να φέρει περισσότερα από έξι πυρομαχικά καθοδήγησης λέιζερ, κυρίως έξυπνα πυρομαχικά αέρος-εδάφους, πυραύλους, περιφερόμενα πυρομαχικά και υπερηχητικούς πυραύλους.

Η Ινδονησία έγινε τον Φεβρουάριο ο πρώτος ξένος αγοραστής της πλατφόρμας, γεγονός που δείχνει ότι το τουρκικό drone αρχίζει ήδη να αποκτά εξαγωγική δυναμική.

Στην ίδια κοινοβουλευτική ακρόαση, ο ναύαρχος Bergotto χαρακτήρισε συστήματα όπως το TB3 ως «πολλαπλασιαστές ισχύος», επειδή ενισχύουν τόσο την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα όσο και τις δυνατότητες επιτήρησης. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο η υπόθεση ξεπερνά μια απλή αγορά οπλικού συστήματος: ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντάξει πιο ουσιαστικά την Τουρκία στον στρατηγικό της αμυντικό σχεδιασμό, αντί να συνεχίζει με αποσπασματικές διμερείς συνεργασίες.

Πηγή: Read More | https://geopolitico.gr

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Η Ινδία μπαίνει στην κούρσα του «αόρατου» πολέμου – Η μυστική τεχνολογική μάχη για stealth αεροσκάφη, drones και πλοία

9 Αυγούστου, 2026

Γράμμος: Ένα ψηφιακό σφάλμα 37 μέτρων «αμφισβητεί» Εθνικά Σύνορα

9 Αυγούστου, 2026

Εγκολφόπουλος: «Οι Τούρκοι όταν τους μιλάς στη γλώσσα τους κάνουν πίσω» – Γιατί βλέπει ανατροπή του ενεργειακού χάρτη

8 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τουρκική Εισβολή – Ημερολογιακά τραγικός Ιούλιος και Αύγουστος 1974

By hellasvoice10 Αυγούστου, 20260

Γράφει η Φανούλα Αργυρού Ann Warburton Ο επικήδειός της από τη βρετανική «The Guardian», 15.6.2015. https://www.theguardian.com/politics/2015/jun/15/dame-anne-warburton…

Στέλιος Ράμφος: Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και συγγραφέας

10 Αυγούστου, 2026

Παναθηναϊκό Στάδιο: Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των μαρμάρων μετά από 120 χρόνια

10 Αυγούστου, 2026

Ο Αύγουστος της εκλογικής προετοιμασίας, η ΔΕΘ, το ταμείο ανάκαμψης και το μήνυμα προς τους αποδήμους

10 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Τουρκική Εισβολή – Ημερολογιακά τραγικός Ιούλιος και Αύγουστος 1974
  • Στέλιος Ράμφος: Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και συγγραφέας
  • Παναθηναϊκό Στάδιο: Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των μαρμάρων μετά από 120 χρόνια
  • Ο Αύγουστος της εκλογικής προετοιμασίας, η ΔΕΘ, το ταμείο ανάκαμψης και το μήνυμα προς τους αποδήμους
  • Ολοσχερής καταστροφή αυτοκινήτου στις Πόρτες της Κω – Καλά στην υγεία του ο οδηγός

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Τουρκική Εισβολή – Ημερολογιακά τραγικός Ιούλιος και Αύγουστος 1974

10 Αυγούστου, 2026

Στέλιος Ράμφος: Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και συγγραφέας

10 Αυγούστου, 2026

Παναθηναϊκό Στάδιο: Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των μαρμάρων μετά από 120 χρόνια

10 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026574 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026322 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.