Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Οταν τα πουλιά πεθαίνουν στα καλώδια

24 Αυγούστου, 2026

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη άλλαξε κλειδαριές πριν το φονικό – Σοκ από τις αποκαλύψεις του αδελφού της

24 Αυγούστου, 2026

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κηφισιά

24 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΠΟΛΙΤΙΚΗ»Μοναδικό «εισιτήριο» το ΑΣΕΠ για θέσεις προϊσταμένου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοναδικό «εισιτήριο» το ΑΣΕΠ για θέσεις προϊσταμένου

hellasvoiceBy hellasvoice24 Αυγούστου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr

Η συμμετοχή σε ηλεκτρονικό πανελλαδικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι το μοναδικό «εισιτήριο» για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν από εδώ και στο εξής θέση προϊσταμένου στο Δημόσιο. Αυτό ορίζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή, 28 Αυγούστου.

Οπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, η γραπτή εξέταση θα πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και θα μπορεί να αφορά ταυτόχρονα τα επίπεδα Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος. Η πρόσκληση θα εκδίδεται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την εξέταση, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τουλάχιστον τρία έτη συνολικής πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και επιθυμούν να καταλάβουν θέση ευθύνης για τα επίπεδα Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος. Μάλιστα, η πρώτη πρόσκληση, βάσει του υπουργικού σχεδιασμού, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2027. Ειδικά για αυτή την πρώτη εφαρμογή τίθεται, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση έξι ετών πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για όσους θα συμμετάσχουν.

Βασική αλλαγή του νέου νομοσχεδίου είναι η δημιουργία Μητρώου Υποψηφίων Προϊσταμένων, το οποίο θα τηρεί ηλεκτρονικά το ΑΣΕΠ. Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορίας Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι θα διεκδικήσουν θέση ευθύνης, αφού πρώτα πάρουν μέρος στη γραπτή εξέταση του ΑΣΕΠ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τις ριζικές αυτές αλλαγές είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. Οπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου το υπουργείο προσανατολιζόταν σε ένα σύστημα στα… χνάρια του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, με τον υπουργό να σημειώνει πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια – σε ορισμένες περιπτώσεις «κλείνει» και 15ετία – δεν έχουν γίνει κρίσεις στις θέσεις αυτές.

«Υπήρχε, ωστόσο, μια μεγάλη εκκρεμότητα αναφορικά με το ποιοι αξιολογούν, ποιοι είναι οι προϊστάμενοι, ποιοι έχουν την  ευθύνη να ″τρέξουν″ τα της υπηρεσίας τους. Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε και να πάμε σε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα υπό την εγγύηση του ΑΣΕΠ», είχε τονίσει. Αξίζει να αναφερθεί πως στο Δημόσιο οι θέσεις προϊσταμένων αγγίζουν τις 30.000.

Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα εξετάζονται πάνω σε θέματα γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά και αποτελεσματικότητας στην άσκηση καθηκόντων ευθύνης. Οι δοκιμασίες θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, είτε με ανάπτυξη κειμένου ή με συνδυασμό των δύο. Είναι ενδεικτικό πως για τις ανάγκες της γραπτής εξέτασης, το ΑΣΕΠ μπορεί να δημιουργήσει μητρώο θεμάτων. Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης ορίζεται σε κλίμακα από 1 έως 1.000, ενώ μοριοδοτούνται και τα τυπικά–εκπαιδευτικά προσόντα, η εργασιακή εμπειρία και η άσκηση καθηκόντων ευθύνης.

Στο μεταξύ, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται και το σύστημα υπηρεσιακής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του εκσυγχρονισμού της βαθμολογικής διάρθρωσης, του συστήματος βαθμολογικής προαγωγής. Ετσι, με το νέο βαθμολόγιο, η εξέλιξη ενός υπαλλήλου δεν καθορίζεται μόνο από τα χρόνια που έχει στην υπηρεσία, αλλά πλέον κάθε βαθμός (π.χ. νεοεισερχόμενος υπάλληλος, υπάλληλος μικρής ή μεσαίας εμπειρίας ή ανώτατο στέλεχος) θα αντιστοιχεί και σε μια σειρά συγκεκριμένων επιπέδων γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων.

Αυτό σημαίνει πως για να προαχθεί σε άλλο βαθμό ένας δημόσιος υπάλληλος, θα απαιτείται αφενός η συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής – από 2 έως 8 χρόνια ανάλογα με τον βαθμό – , αλλά και το πόσο καλά έχει πάει στην αξιολόγηση, που θα εμφανίζεται μέσα από τις εκθέσεις αξιολόγησης, στις οποίες θα φαίνεται η επάρκειά του στις εξεταζόμενες δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο εισάγονται και κίνητρα επιτάχυνσης της βαθμολογικής εξέλιξης για όσους κατέχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα διδακτορικά ή μεταπτυχιακά.

Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:​Read More | https://www.tanea.gr/

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Οταν τα πουλιά πεθαίνουν στα καλώδια

24 Αυγούστου, 2026

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη άλλαξε κλειδαριές πριν το φονικό – Σοκ από τις αποκαλύψεις του αδελφού της

24 Αυγούστου, 2026

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κηφισιά

24 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οταν τα πουλιά πεθαίνουν στα καλώδια

By hellasvoice24 Αυγούστου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.grΠάνω από 35 νεκροί πελαργοί καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή…

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη άλλαξε κλειδαριές πριν το φονικό – Σοκ από τις αποκαλύψεις του αδελφού της

24 Αυγούστου, 2026

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κηφισιά

24 Αυγούστου, 2026

Ταυτοποιήθηκε ο 21χρονος που οδηγούσε με ανοιχτές πόρτες και μουσική στη διαπασών στην Αθηνών-Κορίνθου

24 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Οταν τα πουλιά πεθαίνουν στα καλώδια
  • Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη άλλαξε κλειδαριές πριν το φονικό – Σοκ από τις αποκαλύψεις του αδελφού της
  • Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κηφισιά
  • Ταυτοποιήθηκε ο 21χρονος που οδηγούσε με ανοιχτές πόρτες και μουσική στη διαπασών στην Αθηνών-Κορίνθου
  • Goldman Sachs: Πάνω από 100 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο – Κίνδυνος νέας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Οταν τα πουλιά πεθαίνουν στα καλώδια

24 Αυγούστου, 2026

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη άλλαξε κλειδαριές πριν το φονικό – Σοκ από τις αποκαλύψεις του αδελφού της

24 Αυγούστου, 2026

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Κηφισιά

24 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026575 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026323 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.