Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Φωτιές στη Δυτική Αττική: Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός για τα «καντηλάκια»

4 Αυγούστου, 2026

Αιχμηρή απάντηση Λαζαρίδη σε Μιχαηλίδου: “Και όμως, υπάρχει ελληνική οικογένεια και έχει μέλλον”

4 Αυγούστου, 2026

Serie A: Η Ελεονόρα “οργώνει” τις παραλίες (pic)

4 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ»Οι Τούρκοι προκαλούν και ψεύδονται! Η παρενόχληση Δένδια από τουρκικά F-16 και η απάντηση της Αθήνας
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι προκαλούν και ψεύδονται! Η παρενόχληση Δένδια από τουρκικά F-16 και η απάντηση της Αθήνας

hellasvoiceBy hellasvoice8 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Νέο επεισόδιο έντασης καταγράφηκε πάνω από την Κύπρο, με την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάζει απερίφραστα την παρενόχληση του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, την ώρα που η Άγκυρα επιχείρησε να διαψεύσει το περιστατικό και να μεταφέρει τις ευθύνες στην ελληνική και κυπριακή πλευρά.

Το θέμα έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε το περιστατικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από το ψευδοκράτος, ύστερα από σχετική αναφορά του Κύπριου υπουργού Άμυνας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό. Οποιαδήποτε συμπεριφορά παρεκκλίνει του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Το μήνυμα της Άγκυρας προς Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από κυπριακές και ελληνικές πηγές, οι παρεμβολές από τον παράνομο πύργο ελέγχου της Τύμπου και η παρουσία τουρκικών F-16 στην περιοχή όπου κινούνταν αεροσκάφη Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτέλεσαν μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε τη στιγμή που η Λευκωσία φιλοξενούσε την ευρωπαϊκή αμυντική ηγεσία, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό στις τουρκικές κινήσεις.

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η Άγκυρα επιχείρησε να υπενθυμίσει πως εξακολουθεί να θεωρεί την Κύπρο πεδίο άσκησης επιρροής και ελέγχου, ακόμη και όταν πρόκειται για επίσημες ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Η τουρκική διάψευση

Λίγες ώρες αργότερα, το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της τουρκικής Προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του αεροσκάφους του Νίκου Δένδια και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε παραβίαση του ελληνικού ή του κυπριακού εναέριου χώρου και ότι τα τουρκικά F-16 εκτελούσαν αποστολή ετοιμότητας αποκλειστικά εντός του εναέριου χώρου του ψευδοκράτους.

Μάλιστα, η Άγκυρα πέρασε στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενη ότι στις 7 Ιουνίου τέσσερις από τις έξι πτήσεις που εκτελέστηκαν στη διαδρομή Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, δύο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν ως προληπτικό μέτρο και εκτέλεσαν αποστολή επιτήρησης χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε παρενόχληση ή παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η τουρκική Προεδρία απέρριψε και αναφορές περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου κατά τις επετειακές πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 6 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν εντός προκαθορισμένων περιοχών.

Η ουσία πίσω από τη διάψευση

Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να παρουσιάσει το περιστατικό ως προϊόν «παραπληροφόρησης», η ουσία παραμένει πολιτική.

Η ίδια η τουρκική ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν πτήσεις που κατευθύνονταν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενα μάλιστα την ύπαρξη εναέριου χώρου του ψευδοκράτους — μιας οντότητας που δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο πλην της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις αεροπορικές κινήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το πρίσμα των κατοχικών τετελεσμένων και όχι του διεθνούς δικαίου.

Γι’ αυτό και το περιστατικό ξεπερνά τα όρια μιας απλής αεροπορικής διαφωνίας. Αποτελεί ακόμη μία εκδήλωση της τουρκικής στρατηγικής αμφισβήτησης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τη στρατηγική της αυτονομία και την ενίσχυση της κοινής της άμυνας.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον δεν αφορά μόνο την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αφορά και τις Βρυξέλλες: μέχρι ποιο σημείο η Ευρώπη μπορεί να μιλά για κοινή άμυνα και ασφάλεια, όταν η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και στη συνέχεια επιχειρεί να παρουσιάσει τις ενέργειές της ως «μέτρα πρόληψης»;

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Η συνταγματική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και το ατύχημα στην Ψάθα

3 Αυγούστου, 2026

Η υποκρισία για τη Θέουτα, η Τουρκία, οι κατηγορίες περί ευθύνης του Ισραήλ και η σιέστα των Ισπανών διπλωματών στην Ουάσιγκτον

3 Αυγούστου, 2026

Μπαλτζώης: Νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

3 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΔΙΑΦΟΡΑ

Φωτιές στη Δυτική Αττική: Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός για τα «καντηλάκια»

By hellasvoice4 Αυγούστου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής,…

Αιχμηρή απάντηση Λαζαρίδη σε Μιχαηλίδου: “Και όμως, υπάρχει ελληνική οικογένεια και έχει μέλλον”

4 Αυγούστου, 2026

Serie A: Η Ελεονόρα “οργώνει” τις παραλίες (pic)

4 Αυγούστου, 2026

Τσιτσιπάς: «Μόλις το 1% της ζωής μας στο τένις» (pic)

4 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Φωτιές στη Δυτική Αττική: Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός για τα «καντηλάκια»
  • Αιχμηρή απάντηση Λαζαρίδη σε Μιχαηλίδου: “Και όμως, υπάρχει ελληνική οικογένεια και έχει μέλλον”
  • Serie A: Η Ελεονόρα “οργώνει” τις παραλίες (pic)
  • Τσιτσιπάς: «Μόλις το 1% της ζωής μας στο τένις» (pic)
  • Αυγερινός για Καρυστιανού και Γρατσία: “Εξαρχής γυμνές οι δύο αυτοκόλλητες βασίλισσες”

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Φωτιές στη Δυτική Αττική: Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός για τα «καντηλάκια»

4 Αυγούστου, 2026

Αιχμηρή απάντηση Λαζαρίδη σε Μιχαηλίδου: “Και όμως, υπάρχει ελληνική οικογένεια και έχει μέλλον”

4 Αυγούστου, 2026

Serie A: Η Ελεονόρα “οργώνει” τις παραλίες (pic)

4 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026574 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026322 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.