Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές την Τετάρτη (4/11) – Πτώση της θερμοκρασίας

4 Νοεμβρίου, 2026

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Ανάσα» για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027

4 Νοεμβρίου, 2026

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις

4 Νοεμβρίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις

hellasvoiceBy hellasvoice4 Νοεμβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr

Νέους κανόνες στη διακίνηση των εμπορευμάτων με πρόσθετες υποχρεώσεις αλλά και διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις φέρνει η αναμόρφωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής το οποίο περνά σε νέα φάση από την 1η Ιανουαρίου 2027. Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί ψηφιακά τη διαδρομή των προϊόντων από τη φόρτωση μέχρι την παράδοσή τους ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν στο myDATA ακόμη και τις διαφορές στις ποσότητες των εμπορευμάτων που παραλαμβάνουν.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καταργείται η δυνατότητα τήρησης εναλλακτικού αρχείου για τις ποσοτικές διαφορές, αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις αποστολέων και παραληπτών και απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις μεταφορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, προβλέπονται ειδικοί κανόνες για τις επιστροφές προϊόντων, τις μεταφορτώσεις και τις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η ζύγιση των εμπορευμάτων πριν από τη μεταφορά τους.

Δεύτερη φάση σε δυο στάδια

Η δεύτερη φάση του ψηφιακού δελτίου αποστολής εφαρμόζεται σε δύο στάδια. Από την 1η Ιανουαρίου 2027 ενεργοποιούνται οι ψηφιακές διαδικασίες φόρτωσης, μεταφόρτωσης, παράδοσης, παραλαβής και ποσοτικού ελέγχου ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2028 ακολουθεί η ενιαία κωδικοποίηση των προϊόντων με βάση τη Συνδυασμένη Ονοματολογία TARIC.

Αλλαγές

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για τη διακίνηση των εμπορευμάτων:

1. Τέλος στα εναλλακτικά αρχεία. Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να καταχωρίζουν μόνο σε εσωτερικό αρχείο τις διαφορές στις ποσότητες των εμπορευμάτων. Όταν παραλαμβάνουν περισσότερα ή λιγότερα προϊόντα από όσα αναγράφονται στο παραστατικό, θα πρέπει να εκδίδουν και να διαβιβάζουν στο myDATA Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής. Η προθεσμία για τη δήλωση των αποκλίσεων είναι 15 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής, αντί των πέντε ημερών που αναφέρονταν στο προηγούμενο πλαίσιο. Η υποχρέωση έκδοσης δελτίου ισχύει επίσης, κατά περίπτωση, όταν ο προμηθευτής δεν έχει εκδώσει το προβλεπόμενο παραστατικό.

2. Εξαιρέσεις για τις ποσοτικές διαφορές. Δεν απαιτείται έκδοση Δελτίου Ποσοτικής Παραλαβής για αποκλίσεις που διαπιστώνονται κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ εγκαταστάσεων της ίδιας επιχείρησης. Εξαιρούνται επίσης διαφορές που οφείλονται αποκλειστικά σε φυσικά φαινόμενα, όπως απώλεια υγρασίας, εξάτμιση ή μεταβολές θερμοκρασίας, εφόσον δεν επηρεάζεται η τιμολογούμενη ποσότητα.

3. Μεταφορικές επιχειρήσεις. Οι μεταφορείς που αναλαμβάνουν τη μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτων δεν υποχρεούνται μόνο λόγω της ιδιότητας του μεταφορέα να εκδίδουν δικό τους δελτίο αποστολής. Εξακολουθούν όμως να συμμετέχουν στην ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης ενώ διαφορετικές υποχρεώσεις ισχύουν όταν ενεργούν και ως αποστολείς ή αποθηκευτές.

4. Μεταφορτώσεις εντός 24 ωρών. Για εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων εγκαταστάσεων, προβλέπεται χρονικό όριο 24 ωρών από την έναρξη της διακίνησης για την ολοκλήρωση της μεταφόρτωσης, χωρίς να απαιτείται νέο παραστατικό από την επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της οποίας πραγματοποιείται. Εάν το όριο ξεπεραστεί, η επιχείρηση καταγράφεται ψηφιακά ως συσχετιζόμενος μεταφορέας μέσω QR code ή άλλου τεχνικού τρόπου. Η ρύθμιση αφορά προσωρινές μεταφορτώσεις και όχι αποθήκευση εμπορευμάτων.

5. Προϊόντα χωρίς αρχική ζύγιση. Όταν δεν είναι δυνατή η ζύγιση των προϊόντων πριν ξεκινήσει η μεταφορά τους, λόγω αντικειμενικής δυσκολίας, όπως η έλλειψη πλάστιγγας, προβλέπεται η χρήση της ένδειξης «Προς Ζύγιση» με αρχική καταχώριση κατά προσέγγιση ποσότητας. Μετά τη ζύγιση, ο παραλήπτης εκδίδει Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής με την ένδειξη «Τελική Ποσότητα», ενημερώνοντας το myDATA για την πραγματική ποσότητα.

6. Επιστροφές και μη παραδόσεις. Όταν τα εμπορεύματα δεν παραδίδονται ή παραδίδεται μόνο μέρος της αποστολής, η διακίνηση καταγράφεται ψηφιακά. Για τα προϊόντα που επιστρέφουν, ο αποστολέας εκδίδει το προβλεπόμενο Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής, ενώ σε περίπτωση μερικής παράδοσης αντίστοιχο παραστατικό εκδίδει και ο παραλήπτης για τα προϊόντα που παρέλαβε. Προβλέπονται επίσης διαδικασίες διόρθωσης λανθασμένων παραστατικών.

7. Συγκεντρωτικά δελτία και ταχυμεταφορές. Το Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής χρησιμοποιείται όταν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία του παραλήπτη ή όταν η παραδιδόμενη ποσότητα καθορίζεται μετά την έναρξη της διακίνησης. Για μεταφορικές και επιχειρήσεις ταχυμεταφορών προβλέπονται απλουστεύσεις όταν διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των εμπορευμάτων σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υποχρεούνται στην ψηφιακή καταγραφή των φορτώσεων και μεταφορτώσεων.

8. Τεχνικά προβλήματα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή αποδεδειγμένης αδυναμίας σύνδεσης στο διαδίκτυο, επιτρέπεται η έκδοση χειρόγραφων παραστατικών ή η χρήση άλλου τεχνικού μέσου. Με την αποκατάσταση της σύνδεσης, τα στοιχεία διαβιβάζονται χωρίς καθυστέρηση στο myDATA, με ειδική ένδειξη απώλειας διασύνδεσης.

Για την εφαρμογή των νέων διαδικασιών, η ΑΑΔΕ έχει αναβαθμίσει τις δωρεάν εφαρμογές timologio και myDATAapp, παρέχοντας δυνατότητες έκδοσης και διαχείρισης παραστατικών, σάρωσης QR codes και ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης των εμπορευμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read Morehttps://www.tanea.gr/

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές την Τετάρτη (4/11) – Πτώση της θερμοκρασίας

By hellasvoice4 Νοεμβρίου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.grΆστατος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη (4/11) με βροχές και…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Ανάσα» για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027

4 Νοεμβρίου, 2026

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις

4 Νοεμβρίου, 2026

Στη Βουλή η τροπολογία Πιερρακάκη: Τι περιλαμβάνει η διπλή παρέμβαση για τους δανειολήπτες

4 Νοεμβρίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Καιρός: Πού αναμένονται βροχές την Τετάρτη (4/11) – Πτώση της θερμοκρασίας
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Ανάσα» για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις
  • Στη Βουλή η τροπολογία Πιερρακάκη: Τι περιλαμβάνει η διπλή παρέμβαση για τους δανειολήπτες
  • Γεωργιάδης: “Ο Τσίπρας πήρε λεφτά από τον Μαδούρο – Είναι σερβιτόρος συμφερόντων, όλοι οι πλούσιοι τον αγαπάνε” (Βίντεο)

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές την Τετάρτη (4/11) – Πτώση της θερμοκρασίας

4 Νοεμβρίου, 2026

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Ανάσα» για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2027

4 Νοεμβρίου, 2026

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις – Οι νέοι κανόνες και οι εξαιρέσεις

4 Νοεμβρίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026582 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026325 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202687 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.