Το ακόλουθο άρθρο προέρχεται από τον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr:

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και τη μαζική συμμετοχή των πιστών, η αρκαδική πρωτεύουσα τίμησε τη μνήμη των Πολιούχων της, Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 22 Μαΐου, με την τέλεση του Μεθέορτου Εσπερινού και την καθιερωμένη, μεγαλοπρεπή λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και διατήρησης της τοπικής παράδοσης.

Ο Πολυααρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός 

Στην Ακολουθία του Μεθέορτου Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πλαισιώθηκε από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως. Η ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό ήταν γεμάτη κατάνυξη, με το χριστεπώνυμο πλήρωμα να συρρέει για να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα λείψανα των Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν διαχρονικά πνευματικά στηρίγματα για την περιοχή.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η πάνδημη Λιτάνευση, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Στη θρησκευτική πομπή συμμετείχε μια πολυπληθής χορεία διακεκριμένων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσδίδοντας ιδιαίτερο κύρος στην τοπική πανήγυρη. Συμπαραστατούμενοι ήταν:

• Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

• Ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος

• Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών

• Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος

• Ο οικείος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος

• Ο Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος

• Ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος

Η παρουσία τόσων Αρχιερέων υπογράμμισε τη σημασία της εορτής των Αγίων Δημητρίου και Παύλου όχι μόνο για την Αρκαδία, αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

Η λιτανευτική πομπή διέσχισε τις κεντρικές οδούς της Τρίπολης, οι οποίες είχαν κατακλυστεί από εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας. Τις δέουσες τιμές προς τους Πολιούχους απέδωσε ένοπλο στρατιωτικό άγημα από την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ), η Στρατιωτική Μουσική Τρίπολης, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, που συνόδευσαν την πορεία με εμβατήρια και θρησκευτικούς ύμνους.

Στην κεφαλή της πομπής βρέθηκαν μαθητές από τα σχολεία της πόλης, μέλη της Ομάδας Διάσωσης, καθώς και δεκάδες νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές αρκαδικές φορεσιές, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή κληρονομιά του τόπου.

Ευχαριστίες και επίσημες παρουσίες

Μετά την ολοκλήρωση της Λιτανείας, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις παριστάμενες αρχές, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Στέφανο Καππέ, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, καθώς και τον ευσεβή λαό που συμμετείχε μαζικά.

Την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε πλήθος επισήμων. Ανάμεσά τους παρευρέθηκαν:

• Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βλάσσης

• Ο Βουλευτής κ. Γιαννακούρας

• Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Λαμπρόπουλος

• Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Μανδρώνης

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Δήμαρχοι Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, καθώς και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του Νομού Αρκαδίας.

Η φετινή πανήγυρη απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι ο εορτασμός των Νεομαρτύρων παραμένει ο κεντρικός πνευματικός φάρος της Τρίπολης, συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν με το παρόν της πόλης, μέσα από τις δράσεις που στηρίζει διαχρονικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι τοπικοί φορείς.

Το άρθρο Τρίπολη: Πάνδημη λιτάνευση των Πολιούχων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου – Λαοθάλασσα πίστης παρουσία 7 Ιεραρχών δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.vimaorthodoxias.gr από τον Γιώργος Θεοχάρης. Η πλειοψηφία των κειμένων αποτελεί πρωτογενές περιεχόμενο ή φέρει επιμέλεια από τη συντακτική ομάδα. © Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Διαβάστε Περισσότερα στην ΠΗΓΗ:Read More | www.vimaorthodoxias.gr

Share.

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Leave A Reply

Exit mobile version