Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Δύο βιβλιοθήκες ενώνουν δυνάμεις για την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό
PONTOSVOICE

Δύο βιβλιοθήκες ενώνουν δυνάμεις για την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό

hellasvoiceBy hellasvoice30 Απριλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξίας της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς γνώσης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026, στη ΒΙΒΟΝ – Βιβλιοθήκη Οίνου στη Νάουσα, η εκδήλωση με τίτλο «Σκιές και φως σε αρχεία και κειμήλια: δύο βιβλιοθήκες αφηγούνται».

Η εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο δύο σημαντικούς πολιτιστικούς πυρήνες της πόλης: την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» και τη ΒΙΒΟΝ, την πρώτη βιβλιοθήκη οίνου στην Ελλάδα. Με τη συμμετοχή και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, αναδείχθηκε η ανάγκη να διασωθούν, να τεκμηριωθούν και να αξιοποιηθούν αρχεία, βιβλία, κειμήλια και συλλογές που αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια της ιστορίας.

Στην παρέμβασή του, ο ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της Αργυρούπολης του Πόντου, τονίζοντας τον ρόλο της ως σπουδαίου κέντρου παιδείας και πνευματικής ζωής του Ποντιακού Ελληνισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, η οποία αποτελεί, όπως υπογράμμισε, ζωντανή απόδειξη της πνευματικής άνθησης του ελληνισμού της περιοχής και της συμβολής του χριστιανικού πληθυσμού στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μέσα στους αιώνες.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Μπουτάρης παρουσίασε τη ΒΙΒΟΝ και τη φιλοσοφία που τη διέπει. Μίλησε για τον πλούτο των συλλογών της, που περιλαμβάνουν βιβλία, αρχεία, περιοδικά, κειμήλια και ιστορικές φιάλες, αναδεικνύοντας τη βαθιά σχέση του κρασιού με τον πολιτισμό, την τοπική ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης της βιβλιοθήκης, με στόχο να εξελιχθεί σε σύγχρονο κέντρο τεκμηρίωσης και έρευνας για τον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο.

Τον ρόλο των Γενικών Αρχείων του Κράτους παρουσίασε η Αμαλία Γιαννακά, εστιάζοντας στη σημασία της διάσωσης τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών αρχείων. Όπως σημείωσε, η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η συντήρηση του αρχειακού υλικού δεν είναι απλώς τεχνική διαδικασία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη και να στηριχθεί ουσιαστικά η επιστημονική έρευνα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος καθοδήγησε τη ροή της εκδήλωσης και ενθάρρυνε τον διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για την προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών τεκμηρίων της περιοχής.

Το βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε ήταν η ανάγκη συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων της Νάουσας. Η σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» με τη ΒΙΒΟΝ, με την επιστημονική υποστήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής κυψέλης πολιτισμού στην πόλη.

Μέσα από τα αρχεία, τα βιβλία, τα κειμήλια και τις συλλογές, η Νάουσα επιχειρεί να φωτίσει πλευρές του παρελθόντος και να τις μετατρέψει σε εργαλείο γνώσης, έρευνας και δημιουργίας για το μέλλον.

Το άρθρο Δύο βιβλιοθήκες ενώνουν δυνάμεις για την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Ποντιακό Ζήτημα: Από τη μνήμη στη διεκδίκηση

20 Ιουνίου, 2026

Νίκος Ταμουρίδης: «Η Γενοκτονία πρέπει να γίνει εθνική στρατηγική»

20 Ιουνίου, 2026

Προς Υπουργό Οικονομικών-Αίτημα άμεσης διαγραφής χρεών νεοπροσφύγων (παλ/στούντων) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου της 18ης Ιουνίου 2026

20 Ιουνίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

By hellasvoice21 Ιουνίου, 20260

Ο Χρίστος Δήμας σημείωσε επίσης ότι στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό…

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026

Παύλος Μαρινάκης: Η τρυφερή ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα – “Όχι μόνο πατέρας, αλλά μπαμπάς”

21 Ιουνίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)
  • Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)
  • “Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη
  • Παύλος Μαρινάκης: Η τρυφερή ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα – “Όχι μόνο πατέρας, αλλά μπαμπάς”
  • Βασίλης Κικίλιας: Οι τρυφερές ευχές από την Τζένη Μπαλατσινού και τον γιο τους για τη Γιορτή του Πατέρα – “Χρόνια πολλά μπαμπάκα μας”

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Δήμας: Εντός 2026 ολοκληρώνονται τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης για το κυκλοφοριακό – Τον Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65 (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

Γερουλάνος: “Ο Μητσοτάκης ήρθε, δοκιμάστηκε, απέτυχε” – Τι είπε για Τσίπρα και συνεργασίες (Βίντεο)

21 Ιουνίου, 2026

“Γαλάζια” αντεπίθεση στην έδρα του Σαμαρά: Η μάχη της Πελοποννήσου και οι περιοδείες Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Κυρανάκη

21 Ιουνίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026320 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202682 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.