Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Δουδωνής: “Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα είναι δεύτερος, η ΕΛΑΣ δεν μιλάει με τους ψηφοφόρους του Κέντρου” – “Αγωνιζόμαστε για να είμαστε πρώτοι” (Ηχητικό)

17 Ιουνίου, 2026

Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ προτείνει η Λούκα Κατσέλη: “Θα χρειαστεί να γίνει ούτως ή άλλως – Θα μπορούσα να βοηθήσω σε προγραμματικές συγκλίσεις” (Βίντεο)

17 Ιουνίου, 2026

Η αιχμηρή ανάρτηση Χρυσομάλλη για τους fake λογαριασμούς και για την ενοχή της Ασημακοπούλου στην υπόθεση διαρροής των emails αποδήμων

17 Ιουνίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Γιατί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ
PONTOSVOICE

Γιατί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ

hellasvoiceBy hellasvoice25 Μαΐου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη, Middle East Forum

Στις 19 Μαΐου 2026, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα αναφερόμενος στη σφαγή 353.000 Ελλήνων ως «ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας». Τα γεγονότα αυτά, τα οποία επικαλέστηκε, η Τουρκία συνεχίζει να τα αρνείται: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προσεκτική και μετρημένη δήλωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η Τουρκία παρουσίασε τον εαυτό της ως άδικα κατηγορούμενο, και προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη και να ανακατασκευάσει το παρελθόν, προκειμένου να διαστρεβλώσει την ιστορική ταυτότητα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Όμως η ιστορία δεν εξαφανίζεται απλώς και μόνο επειδή ένα κράτος επιλέγει να τη διαγράψει.

Η σιωπή αποτελεί εδώ και καιρό μια ελληνική αδυναμία. Για δεκαετίες, η λογική του «να μην προκαλούμε την Τουρκία» λειτούργησε ως πέπλο πάνω από την αλήθεια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και του Ψυχρού Πολέμου. Ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης (1917–2014), για παράδειγμα, είχε αναφέρει ότι το 1958 Έλληνες πολιτικοί εμπόδισαν την έρευνά του από φόβο μήπως βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το 1994, μετά από χρόνια αγώνων ποντιακών σωματείων και τις προσπάθειες προσωπικοτήτων όπως ο βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, το ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματά της.

Η ημερομηνία συνδέεται με την απόβαση του Τούρκου στρατιωτικού ηγέτη και μετέπειτα προέδρου Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, σηματοδοτώντας αυτό που οι ιστορικοί προσδιορίζουν ως τη δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της γενοκτονίας. Εδώ έγκειται η αντίφαση. Η ίδια ημέρα που για τον Ελληνισμό αντιπροσωπεύει πένθος και μνήμη, η Τουρκία την γιορτάζει ως εθνική εορτή. Το να επαινεί ο Τομ Μπάρακ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, τον Μουσταφά Κεμάλ εκείνη την ημέρα, υπονομεύει τη συμφιλίωση που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Για τους λαούς που υπέφεραν υπό τον κεμαλικό εθνικισμό, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και, στην ποντιακή ιστορική μνήμη, ο άνθρωπος που είναι ένοχος για γενοκτονία.

Τα κράτη διαθέτουν μνήμη και την αναπαράγουν μέσω της πολιτικής κουλτούρας. Όταν ένα κράτος δεν λογοδοτεί ποτέ για τα εγκλήματά του, αυτά τα εγκλήματα ενσωματώνονται στη στρατηγική του ταυτότητα. Η Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνώρισε τα εγκλήματά της και απέρριψε τον ναζισμό, σπάζοντας την ντροπή που περιέβαλλε το Ολοκαύτωμα. Επειδή πολλοί στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη έβλεπαν την Τουρκία ως έναν χρήσιμο σύμμαχο, οι διπλωμάτες εκτροχίασαν τις πιέσεις για ιστορική λογοδοσία, επιτρέποντας στις ίδιες ιδεολογίες που τροφοδότησαν τη γενοκτονία να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να δρουν στην περιοχή με ατιμωρησία.

Από το ανθελληνικό πογκρόμ το 1955 και τις απελάσεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1964, μέχρι τον αφανισμό του Ελληνισμού από την Ίμβρο και την Τένεδο, την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή περισσότερου από το ένα τρίτο του νησιού, η συμπεριφορά του τουρκικού κράτους αποκαλύπτει μια συνεπή αντίληψη της ισχύος. Η δημογραφική αλλοίωση, οι πολιτικές εποικισμού, η καταστολή των μειονοτήτων και οι συστηματικές προκλήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα είναι όλα κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Όταν ένα γενοκτονικό κράτος διαφεύγει της τιμωρίας, επαναλαμβάνει τα εγκλήματά του με νέες μορφές.

Η σημερινή Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, εγείρει αξιώσεις για τη Θράκη, ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο και καταστέλλει τους Κούρδους, τους Αλεβίτες και άλλες μειονότητες εντός των συνόρων της. Υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ταυτόχρονα, διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Κατάρ και τη Σομαλία, ενώ υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, πρώην θυγατρικές της Αλ Κάιντα στη Συρία και πλήθος τζιχαντιστικών ομάδων στο Πακιστάν και τη Λιβύη. Η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική ρευστότητα της τρέχουσας εποχής. Προβάλλει τον εαυτό της ως μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, καλλιεργεί νεοοθωμανικές φιλοδοξίες και παίζει ένα παιχνίδι εξισορρόπησης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί δείγμα αξιοπιστίας για μια συμμαχία.

Η μόνη πραγματική προοπτική για ειρήνη στην περιοχή βρίσκεται στον μετασχηματισμό της Τουρκίας σε ένα δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εθνοτικές μειονότητες, τις γλώσσες, τις θρησκείες, τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς των λαών που ζουν εντός και γύρω από τα σύνορά της. Χωρίς έναν τέτοιο μετασχηματισμό, η περιοχή θα παραμείνει όμηρος της ιστορικής άρνησης και της γεωπολιτικής αστάθειας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μια πράξη εκδίκησης, αλλά μια πράξη ιστορικής αποκατάστασης. Οι προσωρινοί διπλωματικοί υπολογισμοί δεν πρέπει να υποτάσσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη δεν μπορούν να οικοδομήσουν ειρήνη πάνω σε μια παραποιημένη εκδοχή της ιστορίας. Αυτό δημιουργεί μόνο τις προϋποθέσεις για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και, ενδεχομένως, για μια ανανεωμένη επιθετικότητα. Η επίσημη αναγνώριση αυτού του εγκλήματος από τις ΗΠΑ θα αποτελούσε μια πράξη δικαιοσύνης προς τα θύματα και τους απογόνους τους. Θα στήριζε τη διασπορά, θα δικαίωνε τους Ελληνοαμερικανούς ποντιακής καταγωγής και θα εξυπηρετούσε τα ίδια τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάνω απ’ όλα, θα έστελνε στην Άγκυρα ένα σαφές μήνυμα: η ασφάλεια του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην αλήθεια και ότι δεν θα υπάρξει καμία ηθική ισοδυναμία στη Δύση που να νομιμοποιεί τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τη ρεβανσιστική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο Γιατί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Γιορτή συνεργασίας και παράδοσης στην Έδεσσα με τη συμμετοχή συλλόγων από Ελλάδα και Κύπρο

16 Ιουνίου, 2026

Η ποντιακή διάλεκτος σατιρίζει καυστικά την έπαρση και την επιδειξιομανία – Της Γιώτας Ιωακειμίδου

16 Ιουνίου, 2026

Νέα έκδοση φωτίζει το έργο και την προσφορά του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

16 Ιουνίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής: “Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα είναι δεύτερος, η ΕΛΑΣ δεν μιλάει με τους ψηφοφόρους του Κέντρου” – “Αγωνιζόμαστε για να είμαστε πρώτοι” (Ηχητικό)

By hellasvoice17 Ιουνίου, 20260

Ο Παναγιώτης Δουδωνής αναφέρθηκε στους στόχους του ΠΑΣΟΚ, στην επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό…

Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ προτείνει η Λούκα Κατσέλη: “Θα χρειαστεί να γίνει ούτως ή άλλως – Θα μπορούσα να βοηθήσω σε προγραμματικές συγκλίσεις” (Βίντεο)

17 Ιουνίου, 2026

Η αιχμηρή ανάρτηση Χρυσομάλλη για τους fake λογαριασμούς και για την ενοχή της Ασημακοπούλου στην υπόθεση διαρροής των emails αποδήμων

17 Ιουνίου, 2026

Επίσημο: Στον ΠΑΟΚ ο Νικ Καλάθης! (video)

17 Ιουνίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Δουδωνής: “Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα είναι δεύτερος, η ΕΛΑΣ δεν μιλάει με τους ψηφοφόρους του Κέντρου” – “Αγωνιζόμαστε για να είμαστε πρώτοι” (Ηχητικό)
  • Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ προτείνει η Λούκα Κατσέλη: “Θα χρειαστεί να γίνει ούτως ή άλλως – Θα μπορούσα να βοηθήσω σε προγραμματικές συγκλίσεις” (Βίντεο)
  • Η αιχμηρή ανάρτηση Χρυσομάλλη για τους fake λογαριασμούς και για την ενοχή της Ασημακοπούλου στην υπόθεση διαρροής των emails αποδήμων
  • Επίσημο: Στον ΠΑΟΚ ο Νικ Καλάθης! (video)
  • Οι επόμενες κινήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ(Vid)

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Δουδωνής: “Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα είναι δεύτερος, η ΕΛΑΣ δεν μιλάει με τους ψηφοφόρους του Κέντρου” – “Αγωνιζόμαστε για να είμαστε πρώτοι” (Ηχητικό)

17 Ιουνίου, 2026

Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ προτείνει η Λούκα Κατσέλη: “Θα χρειαστεί να γίνει ούτως ή άλλως – Θα μπορούσα να βοηθήσω σε προγραμματικές συγκλίσεις” (Βίντεο)

17 Ιουνίου, 2026

Η αιχμηρή ανάρτηση Χρυσομάλλη για τους fake λογαριασμούς και για την ενοχή της Ασημακοπούλου στην υπόθεση διαρροής των emails αποδήμων

17 Ιουνίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026320 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202682 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.