Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Κώστας Ζαχαριάδης: Πανστρατιά στον προοδευτικό χώρο με ένα ψηφοδέλτιο για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μειοψηφία (Βίντεο)

6 Μαΐου, 2026

Σπήλιος Λιβανός για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Έγινα το θύμα για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό ζήτημα και να το φέρουν στην Βουλή” (Βίντεο)

6 Μαΐου, 2026

ΜLS: Ο Κάιπερς ξεπέρασε Μέσι, Ντρογκμπά, Ζλάταν και Ανρί!

6 Μαΐου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Ο Πόντιος Μίμης Παπαϊωάννου και το παρεβγάλεμαν του Γιάννη Παπαδόπουλου
PONTOSVOICE

Ο Πόντιος Μίμης Παπαϊωάννου και το παρεβγάλεμαν του Γιάννη Παπαδόπουλου

hellasvoiceBy hellasvoice17 Μαρτίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 2023, το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετούσε έναν από τους τελευταίους μεγάλους του άρχοντες. Ο Μίμης Παπαϊωάννου, η εμβληματική μορφή της ΑΕΚ, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τις πιο λαμπρές σελίδες της Ένωσης και της Εθνικής Ελλάδας, έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, σκορπίζοντας θλίψη όχι μόνο στον κόσμο της ΑΕΚ αλλά σε ολόκληρο το φίλαθλο κοινό της χώρας.

Η 17η Μαρτίου εκείνης της χρονιάς δεν ήταν απλώς η ημέρα της κηδείας του. Ήταν η ημέρα του ύστατου χαίρε σε έναν αθλητή που δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά σύμβολο ήθους, αρχοντιάς και ελληνικής ποδοσφαιρικής κλάσης. Η σορός του τέθηκε από νωρίς σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της ΑΕΚ, της ομάδας που υπηρέτησε επί 17 ολόκληρα χρόνια. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η ταφή του, με την ΑΕΚ να αναλαμβάνει την ευθύνη της εξοδίου ακολουθίας για να αποδώσει τιμές στον μεγάλο της αρχηγό.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε έρθει στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1962 από τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας και δεν άργησε να αποδείξει πως δεν ήταν ένας απλός ταλαντούχος επαρχιώτης ποδοσφαιριστής, αλλά μια σπάνια ποδοσφαιρική φυσιογνωμία. Σε 566 επίσημους αγώνες με τα κιτρινόμαυρα σημείωσε 289 γκολ, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική και έβαλε την υπογραφή του σε αμέτρητες μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ.

Δεν ήταν όμως μόνο οι αριθμοί που τον ανέβασαν στο πάνθεον. Ο Παπαϊωάννου ήταν από εκείνους τους παίκτες που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Αριστεροπόδαρος, με μοναδική τεχνική, εκτελεστική δεινότητα αλλά και σπάνια δημιουργική αντίληψη, μπορούσε να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Παρότι δεν είχε το ύψος του κλασικού φορ, έμεινε στην ιστορία για τις κεφαλιές του, προϊόν ενός εντυπωσιακού επιτόπιου άλματος που τον έκανε να μοιάζει σαν να αιωρείται. Δεν είναι τυχαίο ότι 49 από τα γκολ του στην Α’ Εθνική ήρθαν με το κεφάλι, ενώ μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας της ΑΕΚ ήταν η ασύλληπτη κεφαλιά του απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1977.

Για χρόνια υπήρξε η ηγετική μορφή της ΑΕΚ. Από το 1969, όταν αποχώρησε ο Ανδρέας Σταματιάδης, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και το τίμησε όπως λίγοι. Με εκείνον μπροστάρη η ΑΕΚ σήκωσε το πρωτάθλημα του 1971 και το νταμπλ του 1978, ενώ η παρουσία του στην Ευρώπη υπήρξε για δεκαετίες σημείο αναφοράς για το κλαμπ. Παρέμεινε για πολλά χρόνια ο πρώτος σκόρερ και κορυφαίος σε συμμετοχές της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι να αλλάξουν οι εποχές και να αυξηθούν οι αγώνες.

Η αναγνώρισή του δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα. Το 2000, η Διεθνής Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου τον ανέδειξε κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του αιώνα, μια διάκριση που αποτύπωνε όχι μόνο τα κατορθώματά του με την ΑΕΚ, αλλά και τη συνολική του προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την Εθνική Ελλάδας μέτρησε 61 συμμετοχές και 20 γκολ, ενώ αργότερα υπηρέτησε το εθνικό συγκρότημα και από άλλο πόστο, ως συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια στην ιστορική πρόκριση στο Μουντιάλ του 1994.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε μια μορφή καθαρής ποδοσφαιρικής ευγένειας. Σε μια καριέρα 17 ετών δεν αποβλήθηκε ποτέ. Κι αυτό ίσως λέει περισσότερα από κάθε τρόπαιο και κάθε γκολ. Σε ένα ποδόσφαιρο σκληρό, συχνά αντιαθλητικό, εκείνος παρέμεινε τζέντλεμαν, ένας άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.

Ο Παπαϊωάννου, όμως, δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής. Ήταν και άνθρωπος του λαϊκού αισθήματος, με αγάπη για το τραγούδι, συνδεδεμένος με τον Στέλιο Καζαντζίδη και με ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ΑΕΚ και έξω από τις τέσσερις γραμμές. Η φωνή του στον ύμνο της ΑΕΚ, το 1971, έδωσε μια άλλη διάσταση στη σχέση του με την Ένωση. Δεν ήταν απλώς ο μεγάλος της αρχηγός. Ήταν η ίδια η ψυχή της.

Και μέσα σε αυτό το βαρύ αποχαιρετιστήριο κλίμα, υπήρξε και ένα ξεχωριστό, βαθιά συμβολικό κατευόδιο με έντονο ποντιακό χρώμα. Σε βίντεο που είχε αναρτήσει τότε ο Γιάννης Παπαδόπουλος από τη Φιλυριά Κιλκίς, ακούστηκε στη λύρα το «Αφήνω γεια σας άρχοντες» ως ένα παρεβγάλεμαν στον αείμνηστο Μίμη Παπαϊωάννου. Στα ποντιακά, το «παρεγβάλλω» σημαίνει κατευοδώνω. Δεν ήταν μια απλή μουσική ανάρτηση. Ήταν ένα διαδικτυακό μοιρολόι τιμής, ένα ποντιακό ύστατο χαίρε σε έναν σπουδαίο Έλληνα, έναν Πόντιο που δόξασε την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εκεί βρίσκεται και η ουσία αυτού του αφιερώματος. Ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν έφυγε ως ένας παλιός παίκτης που απλώς άφησε πίσω του στατιστικά και τίτλους. Έφυγε ως πρόσωπο ιστορικό, ως κομμάτι μιας Ελλάδας που έβγαζε παίκτες με ποιότητα, ταλέντο, λεβεντιά και χαρακτήρα. Και το παρεβγάλεμαν του Γιάννη Παπαδόπουλου ήρθε να θυμίσει ότι τέτοιες μορφές δεν τις κλαίει μόνο το ποδόσφαιρο. Τις αποχαιρετά και η μνήμη του λαού.

Το άρθρο Ο Πόντιος Μίμης Παπαϊωάννου και το παρεβγάλεμαν του Γιάννη Παπαδόπουλου εμφανίστηκε πρώτα στο PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Συνεχίζονται για λίγο ακόμα τα σεμινάρια του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας & Πολιτισμού στα Μελίσσια

5 Μαΐου, 2026

Έκθεση φωτογραφίας για τον Ποντιακό Ελληνισμό στον Καπνικό Σταθμό

5 Μαΐου, 2026

Ντ. Τραμπ: Νέα επίθεση στο Βατικανό – Ο πάπας θέτει σε κίνδυνο Καθολικούς

5 Μαΐου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Ζαχαριάδης: Πανστρατιά στον προοδευτικό χώρο με ένα ψηφοδέλτιο για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μειοψηφία (Βίντεο)

By hellasvoice6 Μαΐου, 20260

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε για την ανάγκη του προοδευτικού χώρου για ένα…

Σπήλιος Λιβανός για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Έγινα το θύμα για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό ζήτημα και να το φέρουν στην Βουλή” (Βίντεο)

6 Μαΐου, 2026

ΜLS: Ο Κάιπερς ξεπέρασε Μέσι, Ντρογκμπά, Ζλάταν και Ανρί!

6 Μαΐου, 2026

Xένες: «Δεν ήξερα τον Κομπανί, αυτά μου είπε ο Γκουαρδιόλα!»

6 Μαΐου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Κώστας Ζαχαριάδης: Πανστρατιά στον προοδευτικό χώρο με ένα ψηφοδέλτιο για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μειοψηφία (Βίντεο)
  • Σπήλιος Λιβανός για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Έγινα το θύμα για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό ζήτημα και να το φέρουν στην Βουλή” (Βίντεο)
  • ΜLS: Ο Κάιπερς ξεπέρασε Μέσι, Ντρογκμπά, Ζλάταν και Ανρί!
  • Xένες: «Δεν ήξερα τον Κομπανί, αυτά μου είπε ο Γκουαρδιόλα!»
  • Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Γεύμα προς τιμήν του στην Αθηναϊκή Λέσχη – Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (Βίντεο)

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Κώστας Ζαχαριάδης: Πανστρατιά στον προοδευτικό χώρο με ένα ψηφοδέλτιο για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μειοψηφία (Βίντεο)

6 Μαΐου, 2026

Σπήλιος Λιβανός για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Έγινα το θύμα για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό ζήτημα και να το φέρουν στην Βουλή” (Βίντεο)

6 Μαΐου, 2026

ΜLS: Ο Κάιπερς ξεπέρασε Μέσι, Ντρογκμπά, Ζλάταν και Ανρί!

6 Μαΐου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026572 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026316 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202672 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.