Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

“Όχι” Μαρινάκη στην πρόταση Βελόπουλου για προανακριτική κατά του Τσίπρα για τους Ποινικούς Κώδικες το 2019

5 Νοεμβρίου, 2026

Αποστολάκη: “Στη γωνία” ο Πιερρακάκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων

5 Νοεμβρίου, 2026

Πώς ο ανεξάρτητος Βούτσης αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στη Βουλή – Η διαμόρφωση των συσχετισμών στο προεδρείο

5 Νοεμβρίου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Συνταρακτικό άρθρο Ταμέρ Τσιλινγκίρ για τη Σουμελά! – “Ποιον φοβάται η Τουρκία;
PONTOSVOICE

Συνταρακτικό άρθρο Ταμέρ Τσιλινγκίρ για τη Σουμελά! – “Ποιον φοβάται η Τουρκία;

hellasvoiceBy hellasvoice14 Αυγούστου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Συνταρακτικό άρθρο Ταμέρ Τσιλινγκίρ για τη Σουμελά! – “Ποιον φοβάται η Τουρκία;

Υπάρχουν κείμενα που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο από όσα λένε, αλλά και από το ποιος τα λέει και από πού τα λέει. Το άρθρο του Ταμέρ Τσιλινγκίρ που δημοσιεύει το Geopolitico.gr ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία.

Με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου 2026, ο Τσιλινγκίρ θέτει ένα ερώτημα που διαπερνά ολόκληρο το κείμενό του:

«Ποιον φοβάται η Τουρκία;»

Ο Πόντιος ακτιβιστής και συγγραφέας αποδομεί, βήμα προς βήμα, την επιχειρηματολογία που επιχειρεί να συνδέσει τη Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον «ποντιακό κίνδυνο», τη Μεγάλη Ιδέα, ακόμη και με ζητήματα τουρκικής εθνικής ασφάλειας.

Και υπενθυμίζει μια κρίσιμη αντίφαση: το 2010, ύστερα από 88 χρόνια, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προεξάρχει. Το ίδιο συνέβη και σε επόμενα χρόνια. Η Τουρκία δεν απειλήθηκε, τα σύνορά της δεν μεταβλήθηκαν και κανένα ζήτημα κυριαρχίας δεν προέκυψε.

Το 2026, όμως, η λειτουργία της 15ης Αυγούστου δεν επετράπη, ενώ δόθηκε άδεια για τις 23 Αυγούστου.

Ακριβώς πάνω σε αυτό το παράδοξο οικοδομεί ο Τσιλινγκίρ ένα κείμενο που ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα μιας θρησκευτικής τελετής. Μιλά για τη μνήμη του Πόντου, για τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία μετατρέπεται σε «απειλή» μέσω της πολιτικής γλώσσας και για μια Τουρκία που προβάλλει τη Σουμελά ως κορυφαίο πολιτιστικό και τουριστικό μνημείο, αλλά δυσκολεύεται να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους, την πίστη και την ιστορική μνήμη που γέννησαν αυτό το μνημείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του στην αλλαγή της ημερομηνίας των επίσημων εορτασμών για την οθωμανική κατάκτηση της Τραπεζούντας. Ο Τσιλινγκίρ αντιπαραβάλλει την πανάρχαια ορθόδοξη παράδοση του Δεκαπενταύγουστου με τη σύγχρονη πολιτική φόρτιση της 15ης Αυγούστου και θέτει ευθέως το ερώτημα εάν τελικά το πρόβλημα είναι η προσευχή ή η ιστορική μνήμη που αυτή επαναφέρει μέσα στη Σουμελά.

Η ισχυρότερη ίσως εικόνα του άρθρου είναι ακριβώς αυτή: η Τουρκία μπορεί να συντηρεί τις πέτρες της Σουμελά, να τις φωτογραφίζει, να τις προβάλλει διεθνώς και να τις εντάσσει στην τουριστική της βιομηχανία. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει την ιστορία που κουβαλούν.

Γιατί πίσω από τις πέτρες υπήρχαν άνθρωποι. Υπήρχαν μοναχοί, χωριά, οικογένειες, γλώσσα, τραγούδια, παραδόσεις και μια ολόκληρη ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο.

Και γι’ αυτό η κατακλείδα του Ταμέρ Τσιλινγκίρ είναι τόσο ισχυρή:

«Ο Πόντος δεν είναι φάντασμα. Ο Πόντος δεν είναι απειλή. Ο Πόντος είναι η ιστορία αυτού του τόπου».

Το Geopolitico.gr δημοσιεύει το άρθρο του Ταμέρ Τσιλινγκίρ, ένα κείμενο για τη Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο και, πάνω απ’ όλα, για τη μάχη ανάμεσα στη λήθη και τη μνήμη.

Διαβάστε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

The post Συνταρακτικό άρθρο Ταμέρ Τσιλινγκίρ για τη Σουμελά! – “Ποιον φοβάται η Τουρκία; first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Πώς οι Πόντιοι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στη γερμανική οικονομία

4 Νοεμβρίου, 2026

Εκδηλώσεις για την νίκη στη Μάχη του Στεβενίκου – Διήμερο Τιμής και Μνήμης στην Αγία Τριάδα του Δήμου Λεβαδέων

4 Νοεμβρίου, 2026

Η ποντιακή λύρα του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής, ήχησε στην Ουγγαρία για την επέτειο του «ΟΧΙ»

3 Νοεμβρίου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Όχι” Μαρινάκη στην πρόταση Βελόπουλου για προανακριτική κατά του Τσίπρα για τους Ποινικούς Κώδικες το 2019

By hellasvoice5 Νοεμβρίου, 20260

Σε συνέντευξή του, με αφορμή το σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης,…

Αποστολάκη: “Στη γωνία” ο Πιερρακάκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων

5 Νοεμβρίου, 2026

Πώς ο ανεξάρτητος Βούτσης αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στη Βουλή – Η διαμόρφωση των συσχετισμών στο προεδρείο

5 Νοεμβρίου, 2026

ΕΛΑΣ: Η κινητικότητα των στελεχών που θέλουν να μπουν στις λίστες και η εκκρεμότητα με Τσαπανίδου για το αν θα είναι υποψήφια σε Θεσσαλονίκη ή Αττική

5 Νοεμβρίου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • “Όχι” Μαρινάκη στην πρόταση Βελόπουλου για προανακριτική κατά του Τσίπρα για τους Ποινικούς Κώδικες το 2019
  • Αποστολάκη: “Στη γωνία” ο Πιερρακάκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων
  • Πώς ο ανεξάρτητος Βούτσης αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στη Βουλή – Η διαμόρφωση των συσχετισμών στο προεδρείο
  • ΕΛΑΣ: Η κινητικότητα των στελεχών που θέλουν να μπουν στις λίστες και η εκκρεμότητα με Τσαπανίδου για το αν θα είναι υποψήφια σε Θεσσαλονίκη ή Αττική
  • ΠΑΣΟΚ: Σε ποιους νομούς μπορεί να εκλέξει βουλευτές μετά από πολλά χρόνια – Οι συμβολισμοί και οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

“Όχι” Μαρινάκη στην πρόταση Βελόπουλου για προανακριτική κατά του Τσίπρα για τους Ποινικούς Κώδικες το 2019

5 Νοεμβρίου, 2026

Αποστολάκη: “Στη γωνία” ο Πιερρακάκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων

5 Νοεμβρίου, 2026

Πώς ο ανεξάρτητος Βούτσης αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στη Βουλή – Η διαμόρφωση των συσχετισμών στο προεδρείο

5 Νοεμβρίου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026582 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026325 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202687 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.