Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που πουλούσε ροζ κοκαΐνη – Οι ρόλοι των μελών, πώς «ψάρευαν» πελάτες

22 Αυγούστου, 2026

Η μερική έκλειψη Σελήνης έρχεται – Πότε και πού θα είναι ορατή

22 Αυγούστου, 2026

Ζάκυνθος: 26χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα – Διασώστες του έκαναν επί 79 λεπτά ΚΑΡΠΑ για να επανέλθει

22 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Τα συγκινητικά λόγια του Επισκόπου Αμφιπόλεως για τον Στάθη Παρχαρίδη
PONTOSVOICE

Τα συγκινητικά λόγια του Επισκόπου Αμφιπόλεως για τον Στάθη Παρχαρίδη

hellasvoiceBy hellasvoice21 Αυγούστου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τα συγκινητικά λόγια του Επισκόπου Αμφιπόλεως για τον Στάθη Παρχαρίδη

Με λόγια βαθιάς πίστης και συγκίνησης αποχαιρέτησε η Εκκλησία τον Στάθη Παρχαρίδη, στο τελευταίο «αντίο» που του είπαν συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της ποντιακής παράδοσης και πλήθος κόσμου στο Πρωτοχώρι Κοζάνης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σχέση του με την Παναγία, την Εκκλησία και την παράδοση του Πόντου, τις οποίες υπηρέτησε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως Χριστοφόρος, ενώ στην κηδεία συλλειτούργησε, μεταξύ άλλων κληρικών και ο εφημέριος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μετεντζίδης.

Ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως, στον επικήδειο λόγο του, στάθηκε αρχικά στο μυστήριο του θανάτου και στη διαφορετική σημασία που αυτός λαμβάνει μέσα από την ορθόδοξη πίστη. Όπως τόνισε, για τον άνθρωπο που πιστεύει στον Χριστό ο θάνατος δεν αποτελεί το οριστικό τέλος, αλλά «μία αλλαγή, μία μετάβαση» προς την αιώνια ζωή.

«Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να απελπιζόμεθα, διότι προσδοκούμε ανάσταση νεκρών», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τον ανθρώπινο πόνο, ιδιαίτερα όταν ο θάνατος έρχεται πρόωρα.

«Τον γνωρίσαμε, τον αγαπήσαμε, τον εκτιμήσαμε»

Η αναφορά του στον Στάθη Παρχαρίδη ήταν ιδιαίτερα θερμή και προσωπική.

Μίλησε για έναν άνθρωπο τον οποίο γνώρισαν, αγάπησαν και εκτίμησαν όχι μόνο οι συγχωριανοί και οι άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά του, αλλά και οι κληρικοί με τους οποίους συνδέθηκε μέσα από τη μακρόχρονη προσφορά του στην Εκκλησία.

Ο Θεοφιλέστατος περιέγραψε τον Στάθη ως φιλότιμο άνθρωπο, άνθρωπο της προσφοράς προς την Εκκλησία και προς τον συνάνθρωπο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ήταν η εικόνα που άφησε σε όσους τον έζησαν από κοντά.

Ήταν όμως και ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αγάπη και σεβασμό την ποντιακή παράδοση. Η παρουσία του, το τραγούδι του και η συνολική διαδρομή του ήταν δεμένα με τις ρίζες και τον πολιτισμό του Πόντου, χωρίς να αποχωρίζονται ποτέ από την πίστη και τη σχέση του με την Εκκλησία.

Η ιδιαίτερη σχέση του με την Παναγία

Το πλέον συγκινητικό σημείο του λόγου του Επισκόπου Αμφιπόλεως ήταν η αναφορά στη σχέση του Στάθη Παρχαρίδη με την Παναγία.

Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει για περισσότερο από μία δεκαετία την ενορία του χωριού του, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και τον σεβασμό του προς την Εκκλησία.

Και ο χρόνος της αναχώρησής του από τη ζωή απέκτησε μέσα στον λόγο του Θεοφιλεστάτου έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Στάθης έφυγε μέσα στις ημέρες κατά τις οποίες η Εκκλησία ζει τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος δεν θεώρησε τυχαίο αυτό το γεγονός. Συνέδεσε την πολυετή διακονία και την αγάπη του Στάθη προς την Παναγία με την ημέρα της εκδημίας του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μέσα στη γιορτή της Παναγιάς μας, μέσα στην εορτή του Πάσχα του καλοκαιριού, η Παναγιά τον κάλεσε κοντά Της».

Λόγια που φόρτισαν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα μέσα στον Ιερό Ναό.

Τα συλλυπητήρια του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε επίσης στην οικογένεια του Στάθη Παρχαρίδη τα θερμά συλλυπητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, ο οποίος απουσίαζε εκτός Μητροπόλεως και δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

«Θέλω από καρδιάς να μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου προς την οικογένεια του εκλεκτού αδελφού Ευσταθίου», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων των κληρικών που βρέθηκαν γύρω από το σκήνωμα του εκλιπόντος.

«Έναν άνθρωπο φιλότιμο, έναν άνθρωπο της προσφοράς»

Συμπυκνώνοντας την εικόνα που είχε η τοπική Εκκλησία για τον Στάθη Παρχαρίδη, ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως σημείωσε:

«Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, όσοι τον ζήσαμε, γνωρίσαμε έναν άνθρωπο φιλότιμο, έναν άνθρωπο της προσφοράς και προς την Εκκλησία και προς τον συνάνθρωπο».

Αυτή ήταν και η παρακαταθήκη που κυριάρχησε στο τελευταίο «αντίο».

Ένας άνθρωπος δεμένος με τον τόπο του. Με την Παναγία. Με την Εκκλησία. Με την ποντιακή παράδοση. Με τους ανθρώπους του.

Και ύστερα ήρθε η στιγμή που τα λόγια έδωσαν τη θέση τους στο ποντιακό τραγούδι. Στο ύστατο κατευόδιο, εκεί όπου η παράδοση που ο Στάθης Παρχαρίδης υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή έγινε ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί του άνθρωποι τον αποχαιρέτησαν.

Δείτε στιγμές από την κηδεία όπως κατέγραψε η κάμερα του Flash Tv:

The post Τα συγκινητικά λόγια του Επισκόπου Αμφιπόλεως για τον Στάθη Παρχαρίδη first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Η Τουρκία κλείνει ξανά την πόρτα της Σουμελάς – Δεκάδες προσκυνητές εκτός της λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Τραπεζούντας

22 Αυγούστου, 2026

«Εκεί ’ς σο όρος ’ς σου Μελά»: Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης υψώνει μια ποιητική προσευχή στην Παναγία των Ποντίων

22 Αυγούστου, 2026

Ο Αγτζίδης βάζει στη θέση του τον Διαμαντόπουλο για τη Μικρασιατική Εκστρατεία: «Άλλο τα εγκλήματα πολέμου, άλλο η προαποφασισμένη Γενοκτονία»

22 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που πουλούσε ροζ κοκαΐνη – Οι ρόλοι των μελών, πώς «ψάρευαν» πελάτες

By hellasvoice22 Αυγούστου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.grΕγκληματική οργάνωση που διακινούσε ροζ κοκαΐνη στη Μύκονο, εξαρθρώθηκε από τις…

Η μερική έκλειψη Σελήνης έρχεται – Πότε και πού θα είναι ορατή

22 Αυγούστου, 2026

Ζάκυνθος: 26χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα – Διασώστες του έκαναν επί 79 λεπτά ΚΑΡΠΑ για να επανέλθει

22 Αυγούστου, 2026

Φωτιά τώρα στα Λευκόγια Δράμας – Στο σημείο 28 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο

22 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Μύκονος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που πουλούσε ροζ κοκαΐνη – Οι ρόλοι των μελών, πώς «ψάρευαν» πελάτες
  • Η μερική έκλειψη Σελήνης έρχεται – Πότε και πού θα είναι ορατή
  • Ζάκυνθος: 26χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα – Διασώστες του έκαναν επί 79 λεπτά ΚΑΡΠΑ για να επανέλθει
  • Φωτιά τώρα στα Λευκόγια Δράμας – Στο σημείο 28 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο
  • «Βούλιαξαν» οι παραλίες της Αττικής – Πού ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που πουλούσε ροζ κοκαΐνη – Οι ρόλοι των μελών, πώς «ψάρευαν» πελάτες

22 Αυγούστου, 2026

Η μερική έκλειψη Σελήνης έρχεται – Πότε και πού θα είναι ορατή

22 Αυγούστου, 2026

Ζάκυνθος: 26χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα – Διασώστες του έκαναν επί 79 λεπτά ΚΑΡΠΑ για να επανέλθει

22 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026575 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026323 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.