Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Το tanea.gr αποκαλύπτει: Πέντε λεπτά πριν ενημέρωσε ο χειριστής του ελικοπτέρου για αλλαγή σχεδίου πτήσης και προσγείωση στο Σαρακήνικο

12 Αυγούστου, 2026

Γιατί η σημερινή έκλειψη Ηλίου είναι τόσο σημαντική για τη NASA – Τι την κάνει σπάνια (video)

12 Αυγούστου, 2026

Πάρος: Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την πτώση του 4χρονου στην πισίνα – Καμία ισχύ η άδεια ναυαγοσώστη του ιδιοκτήτη

12 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»“Βόμβα” από Ισραήλ! Πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Να αναγνωριστεί και των Ποντίων ζητά ο Σάι Γκαλ
PONTOSVOICE

“Βόμβα” από Ισραήλ! Πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Να αναγνωριστεί και των Ποντίων ζητά ο Σάι Γκαλ

hellasvoiceBy hellasvoice25 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

“Βόμβα” από Ισραήλ! Πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Να αναγνωριστεί και των Ποντίων ζητά ο Σάι Γκαλ

Διπλωματικό «σεισμό» στις σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ αναμένεται να προκαλέσει η επικείμενη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ, μια κίνηση που μεταφράζεται ως ένα βαρύ διπλωματικό «χαστούκι» προς την Τουρκία.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, ανακοίνωσε με αποφασιστικότητα ότι θα φέρει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ιστορική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Ηθικό και ιστορικό καθήκον»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική τακτική, αλλά μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στην Ιστορία.

«Θα φέρω ενώπιον της ισραηλινής κυβέρνησης, στην επόμενη συνεδρίασή της, πρόταση απόφασης για την επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση του Ισραήλ της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά του αρμενικού λαού στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί ηθικό και ιστορικό καθήκον».

— Γκίντεον Σάαρ, Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Ο κ. Σάαρ έστειλε παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό των ιστορικών γεγονότων: «Πρέπει επίσης να καταδικάσουμε με σαφήνεια κάθε άρνηση, υποβάθμιση ή διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Η απόφαση θα κατατεθεί στη συνέχεια στην Κνεσέτ προς ψήφιση».

Παρέμβαση Σάι Γκαλ: «Ένα εβραϊκό κράτος δεν μπορεί να σταματήσει στην Αρμενία»

Η ιστορική αυτή εξέλιξη προκάλεσε την άμεση και ιδιαίτερα βαρυσήμαντη παρέμβαση του Ισραηλινού αρθρογράφου και αναλυτή Σάι Γκαλ, οι τοποθετήσεις του οποίου αγγίζουν άμεσα τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Σε ανάρτησή του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ένα εβραϊκό κράτος δεν μπορεί να σταματήσει στην Αρμενία», ο Γκαλ, ως δημόσιος σχολιαστής με βαθιά γνώση της γεωπολιτικής και της ελληνοϊσραηλινής σύγκλισης, χαιρετίζει μεν την κυβερνητική απόφαση, αλλά προειδοποιεί πως η αναγνώριση παραμένει ελλιπής εάν δεν συμπεριλάβει και τις Γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Ελλήνων, με ρητή αναφορά στους Ποντίους.

Η «Γενοκτονία των Τριάντα Ετών»

Ο Ισραηλινός αναλυτής δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά, αλλά κατονομάζει ευθέως την τουρκική ιστορική ευθύνη, εντάσσοντας τα γεγονότα στο πλαίσιο της λεγόμενης «Γενοκτονίας των Τριάντα Ετών»:

  • Ενιαίο Ιστορικό Έγκλημα: Υποστηρίζει ότι οι διωγμοί κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Ανατολής (συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων) δεν ήταν απομονωμένα περιστατικά.

  • Η Ίδια Λογική: Από την ύστερη Οθωμανική περίοδο έως τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις και οι στολές άλλαζαν, αλλά ο στόχος παρέμενε σταθερός: η δημιουργία ενός ομοιογενούς τουρκικού κράτους μέσω της εξόντωσης, του εκτοπισμού και της αρπαγής των περιουσιών των χριστιανικών κοινοτήτων.

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων, δεν ήταν υποσημείωση».

— Σάι Γκαλ

Με τη φράση αυτή, ο Γκαλ αγγίζει μια ανοιχτή πληγή για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αντιστεκόμενος στην προσπάθεια υποβάθμισης ή απομόνωσης της ποντιακής εμπειρίας. Υπογραμμίζει ότι Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι και Έλληνες της Μικράς Ασίας δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν, εξαναγκάστηκαν σε αλλαγή ταυτότητας και στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη συστηματική άρνηση της ιστορίας τους.

Η σύνδεση με την Εβραϊκή Μνήμη

Η παρέμβαση του Γκαλ αποκτά ξεχωριστή ηθική αξία καθώς τη συνδέει άρρηκτα με την ίδια την εβραϊκή ιστορία. Υπενθυμίζει ότι η εβραϊκή οργάνωση NILI, ήδη πριν από την ίδρυση του Ισραήλ, είχε αντιληφθεί το μέγεθος των οθωμανικών εγκλημάτων. Σημειώνει μάλιστα ότι οι Εβραίοι της Γης του Ισραήλ δεν ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά ένας λαός που θα μπορούσε εύκολα να είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ίδιας αυτοκρατορικής λογικής.

Για τον λόγο αυτό, καλεί το Τελ Αβίβ να μην αντιμετωπίσει την αναγνώριση ως ένα προσωρινό διπλωματικό εργαλείο πίεσης προς την Άγκυρα, αλλά ως μια απόλυτη πράξη αλήθειας:

«Ένα εβραϊκό κράτος δεν εκχωρεί τη μνήμη. Δεν διαπραγματεύεται την αλήθεια. Δεν σταματά στα μισά του δρόμου».

Η σημασία για τον Ελληνισμό

Η τοποθέτηση αυτή αποδεικνύει ότι το ποντιακό ζήτημα ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και των απογόνων των θυμάτων. Όταν μια ισχυρή φωνή από το Ισραήλ ζητά την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, γίνεται σαφές ότι η μνήμη δεν μπορεί να τεμαχίζεται ούτε να εργαλειοποιείται ανάλογα με τις διπλωματικές ισορροπίες της στιγμής.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο του 2025, σε συνέντευξή του στο podcast του συντηρητικού επιχειρηματία Πάτρικ Μπετ Νταβίντ, δήλωσε για πρώτη φορά πως προσωπικά αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εις βάρος Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων.

The post “Βόμβα” από Ισραήλ! Πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων – Να αναγνωριστεί και των Ποντίων ζητά ο Σάι Γκαλ first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

«Φόρα την ιστορία σου» – Η Palaiologue μας συστήνει ξανά το “Θάλασσα Καραντενίζ” – Ένα βίντεοκλιπ που υμνεί τις ζυπούνες του σήμερα

12 Αυγούστου, 2026

Αλέξανδρος και Άκης Κοπαλάς, με τον Γιώργο Ατματζίδη στη λύρα: δύο αδέλφια με ρίζες από τα Κοτύωρα του Πόντου και την Κάτω Αμπέλα Σερρών, που συνεχίζουν να ταξιδεύουν την ποντιακή μουσική σε ολόκληρη την Ελλάδα

12 Αυγούστου, 2026

Η Ελλάδα ανταμώνει και χορεύει στη Μελβούρνη – Ένα ξεχωριστό πανηγύρι για τον Δεκαπενταύγουστο

12 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το tanea.gr αποκαλύπτει: Πέντε λεπτά πριν ενημέρωσε ο χειριστής του ελικοπτέρου για αλλαγή σχεδίου πτήσης και προσγείωση στο Σαρακήνικο

By hellasvoice12 Αυγούστου, 20260

Σύμφωνα με δημοσίευμα από tanea.gr Τις Αλυκές Μήλου και όχι το Σαρακήνικο φέρεται να είχε…

Γιατί η σημερινή έκλειψη Ηλίου είναι τόσο σημαντική για τη NASA – Τι την κάνει σπάνια (video)

12 Αυγούστου, 2026

Πάρος: Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την πτώση του 4χρονου στην πισίνα – Καμία ισχύ η άδεια ναυαγοσώστη του ιδιοκτήτη

12 Αυγούστου, 2026

«Φόρα την ιστορία σου» – Η Palaiologue μας συστήνει ξανά το “Θάλασσα Καραντενίζ” – Ένα βίντεοκλιπ που υμνεί τις ζυπούνες του σήμερα

12 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Το tanea.gr αποκαλύπτει: Πέντε λεπτά πριν ενημέρωσε ο χειριστής του ελικοπτέρου για αλλαγή σχεδίου πτήσης και προσγείωση στο Σαρακήνικο
  • Γιατί η σημερινή έκλειψη Ηλίου είναι τόσο σημαντική για τη NASA – Τι την κάνει σπάνια (video)
  • Πάρος: Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την πτώση του 4χρονου στην πισίνα – Καμία ισχύ η άδεια ναυαγοσώστη του ιδιοκτήτη
  • «Φόρα την ιστορία σου» – Η Palaiologue μας συστήνει ξανά το “Θάλασσα Καραντενίζ” – Ένα βίντεοκλιπ που υμνεί τις ζυπούνες του σήμερα
  • Νεκρός 17χρονος από ηλεκτροπληξία στην Κίμωλο, τι ερευνούν οι Αρχές

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Το tanea.gr αποκαλύπτει: Πέντε λεπτά πριν ενημέρωσε ο χειριστής του ελικοπτέρου για αλλαγή σχεδίου πτήσης και προσγείωση στο Σαρακήνικο

12 Αυγούστου, 2026

Γιατί η σημερινή έκλειψη Ηλίου είναι τόσο σημαντική για τη NASA – Τι την κάνει σπάνια (video)

12 Αυγούστου, 2026

Πάρος: Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την πτώση του 4χρονου στην πισίνα – Καμία ισχύ η άδεια ναυαγοσώστη του ιδιοκτήτη

12 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026575 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026323 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.