Close Menu
HellasVoice.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
What's Hot

Η Νίσυρος τιμά την Παναγία Σπηλιανή – Με κατάνυξη ο Μέγας Εσπερινός

15 Αυγούστου, 2026

Πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών στη Νίσυρο για τον Δεκαπενταύγουστο (video)

15 Αυγούστου, 2026

Πήλιο: Οικονομικές διακοπές με βουνό και θάλασσα – Γιατί το επιλέγουν οι τουρίστες (video)

15 Αυγούστου, 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
info@hellasvoice.gr
Facebook Instagram
HellasVoice.gr
Home»PONTOSVOICE»Θερισμός και ζωή στα παρχάρια του Πόντου – Μια ζωντανή εικόνα από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο)
PONTOSVOICE

Θερισμός και ζωή στα παρχάρια του Πόντου – Μια ζωντανή εικόνα από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο)

hellasvoiceBy hellasvoice18 Ιουλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Θερισμός και ζωή στα παρχάρια του Πόντου – Μια ζωντανή εικόνα από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο)

Αναφορά στη ζωή και στον θερισμό στα παρχάρια του Πόντου έκανε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», αναδεικνύοντας όχι μόνο τον μόχθο των ανθρώπων της υπαίθρου, αλλά και τις αξίες που χαρακτήριζαν επί αιώνες την ποντιακή κοινωνία.

Στα καταπράσινα οροπέδια του Πόντου, εκεί όπου η φύση όριζε τον ρυθμό της καθημερινότητας, ο θερισμός δεν αποτελούσε μια απλή αγροτική εργασία. Ήταν μια ολόκληρη διαδικασία ζωής, στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, με κοινό σκοπό τη συλλογή των καρπών της γης.

Η δουλειά ήταν δύσκολη και απαιτητική. Από νωρίς το πρωί, οι οικογένειες έβγαιναν στα χωράφια και εργάζονταν μέχρι τη δύση του ήλιου. Κανείς, όμως, δεν ήταν μόνος. Ο θερισμός στηριζόταν στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στην αμοιβαία βοήθεια. Ο ένας στεκόταν δίπλα στον άλλον, γνωρίζοντας ότι η επιβίωση και η προκοπή της κοινότητας περνούσαν μέσα από τη συλλογική προσπάθεια.

Παρά τον κόπο, οι ημέρες του θερισμού είχαν και χαρακτήρα γιορτής. Τα τραγούδια αντηχούσαν στις πλαγιές, οι μεγαλύτεροι διηγούνταν ιστορίες στους νεότερους και οι παραδόσεις μεταδίδονταν φυσικά, μέσα από την ίδια την καθημερινή πράξη. Η εργασία, η μουσική και η κοινωνική ζωή δεν ήταν ξεχωριστά κομμάτια, αλλά πλευρές ενός ενιαίου τρόπου ύπαρξης.

Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση των κατοίκων με τη γη. Οι άνθρωποι των παρχαριών γνώριζαν καλά ότι η φύση δεν ήταν κάτι ξένο ή δεδομένο. Την σέβονταν, την παρατηρούσαν και προσαρμόζονταν στις εποχές. Η σπορά, ο θερισμός, η κτηνοτροφία και η μετακίνηση στα ορεινά λιβάδια ακολουθούσαν έναν σταθερό κύκλο, ο οποίος καθόριζε τη ζωή της οικογένειας και της κοινότητας.

Μέσα από αυτήν την αναφορά, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» υπενθυμίζει ότι η ζωή στα παρχάρια δεν ανήκει απλώς σε ένα μακρινό παρελθόν. Αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο της συλλογικής μνήμης του ποντιακού ελληνισμού και ζωντανή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η εργατικότητα, η συλλογικότητα, η υπομονή και η βαθιά αγάπη για τη γη ήταν αξίες που κράτησαν όρθιες ολόκληρες κοινότητες, ακόμη και στις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους. Αυτές οι αξίες εξακολουθούν να έχουν σημασία και σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία η απομάκρυνση από τη φύση και η αποδυνάμωση των ανθρώπινων δεσμών είναι περισσότερο εμφανείς από ποτέ.

Η ανάδειξη τέτοιων εικόνων και αφηγήσεων δεν αποτελεί απλώς μια νοσταλγική αναδρομή. Είναι πράξη διατήρησης της ιστορικής συνέχειας και της πολιτιστικής ταυτότητας. Είναι ένας τρόπος να τιμηθεί ο μόχθος των προγόνων, αλλά και να μεταδοθεί στις νεότερες γενιές το μήνυμα ότι η παράδοση δεν επιβιώνει από μόνη της. Χρειάζεται γνώση, σεβασμό και διαρκή παρουσία.

Ο θερισμός στα παρχάρια του Πόντου ήταν, τελικά, κάτι πολύ περισσότερο από τη συγκομιδή της γης. Ήταν η συγκομιδή μιας ολόκληρης ζωής, γεμάτης κόπο, τραγούδι, μνήμη και κοινότητα. Και αυτήν ακριβώς την κληρονομιά καλεί ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας να κρατήσουμε ζωντανή στην καρδιά και στη συνείδησή μας.

The post Θερισμός και ζωή στα παρχάρια του Πόντου – Μια ζωντανή εικόνα από τον «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας (βίντεο) first appeared on PontosVoice – H δική σου ΚΑΘΑΡΗ Ποντιακή φωνή.

Πηγή: Read More

hellasvoice

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα.
Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές.
Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
hellasvoice
  • Website

Το HellasVoice.gr αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ενημερωτικό μέσο με στόχο την άμεση, αξιόπιστη και πολυθεματική ενημέρωση του κοινού. Με έμφαση στην ελληνική επικαιρότητα αλλά και σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, το HellasVoice.gr καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδήσεων που αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την υγεία και την καθημερινότητα. Η πλατφόρμα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες περιεχομένου, συνδυάζοντας επιλεγμένες ειδήσεις από έγκυρες πηγές με πρωτογενές υλικό, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενημέρωσης. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή δομή των άρθρων, την ταχύτητα φόρτωσης και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης σε κινητές συσκευές. Στόχος του HellasVoice.gr είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς στον χώρο της ψηφιακής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της πληροφορίας με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό προς τον αναγνώστη.

Related Posts

Συνταρακτικό άρθρο Ταμέρ Τσιλινγκίρ για τη Σουμελά! – “Ποιον φοβάται η Τουρκία;

14 Αυγούστου, 2026

Στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας

13 Αυγούστου, 2026

Από τη Σουμελά του Πόντου στη Σουμελά της Ημαθίας – Η Γιώτα Παπαδοπούλου τραγουδά και ενώνει το χθες με το σήμερα

13 Αυγούστου, 2026
Leave A Reply Cancel Reply

Μη χάσετε
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Νίσυρος τιμά την Παναγία Σπηλιανή – Με κατάνυξη ο Μέγας Εσπερινός

By hellasvoice15 Αυγούστου, 20260

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης, η Νίσυρος τιμά και φέτος την Παναγία Σπηλιανή,…

Πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών στη Νίσυρο για τον Δεκαπενταύγουστο (video)

15 Αυγούστου, 2026

Πήλιο: Οικονομικές διακοπές με βουνό και θάλασσα – Γιατί το επιλέγουν οι τουρίστες (video)

15 Αυγούστου, 2026

Δεκαπενταύγουστος: Οι πολιτικές… εξορμήσεις για τον εορτασμό της Παναγίας – Που θα εκκλησιαστούν Τασούλας, Μητσοτάκης, Δένδιας και Γεραπετρίτης

14 Αυγούστου, 2026
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo

Recent Posts

  • Η Νίσυρος τιμά την Παναγία Σπηλιανή – Με κατάνυξη ο Μέγας Εσπερινός
  • Πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών στη Νίσυρο για τον Δεκαπενταύγουστο (video)
  • Πήλιο: Οικονομικές διακοπές με βουνό και θάλασσα – Γιατί το επιλέγουν οι τουρίστες (video)
  • Δεκαπενταύγουστος: Οι πολιτικές… εξορμήσεις για τον εορτασμό της Παναγίας – Που θα εκκλησιαστούν Τασούλας, Μητσοτάκης, Δένδιας και Γεραπετρίτης
  • Σε υψηλή επιφυλακή Δωδεκάνησα και Κυκλάδες το Σάββατο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Recent Comments

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το HellasVoice.gr είναι ένα σύγχρονο ενημερωτικό μέσο που καλύπτει ειδήσεις, lifestyle και όσα απασχολούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στόχος μας είναι η αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση με ποιοτικό περιεχόμενο και σύγχρονη ματιά.

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Η Νίσυρος τιμά την Παναγία Σπηλιανή – Με κατάνυξη ο Μέγας Εσπερινός

15 Αυγούστου, 2026

Πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών στη Νίσυρο για τον Δεκαπενταύγουστο (video)

15 Αυγούστου, 2026

Πήλιο: Οικονομικές διακοπές με βουνό και θάλασσα – Γιατί το επιλέγουν οι τουρίστες (video)

15 Αυγούστου, 2026
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΣ

Μπλόκο και απέλαση στην Ισίν Καρατζά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος – Σημαντική και υψηλού συμβολισμού αντίδραση από την Αθήνα.

12 Απριλίου, 2026575 Views

Η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω διοργανώνει την 1η Ημερίδα Εθελοντισμού: Όταν η ευθύνη γίνεται πράξη

22 Μαρτίου, 2026323 Views

«Ο Πόντος Ανταμώνει» στην Αθήνα! Mεγάλη ποντιακή μουσική γιορτή με κορυφαίους καλλιτέχνες

1 Απριλίου, 202683 Views
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
© 2026 BSee.gr. Designed & Developed by BSee.gr .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.